Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 29. august 2001 kl 19.30 50 år og daukjøtt?

Passert 50 med håp om ny jobb? Glem det!

John Abrahamsen (51) ble overtallig da to stillinger ble slått sammen til én. (Foto: Torbjørn Heggheim)
John Abrahamsen (51) ble overtallig da to stillinger ble slått sammen til én. (Foto: Torbjørn Heggheim)
Lenge har vi strebet etter å se unge og spreke ut. Nå er det også viktig i arbeidslivet. Erfaring og ansiennitet er lite verdt i dagens arbeidsmarked. Pensjonsalderen er nå nede i 59 år. Dette skyldes at mange er slitne og ønsker å gå av før den ordinære pensjonsalderen på 67 år. Men også mange føler seg presset av arbeidsgiver til å slutte før tiden.

Under omorganiseringer og nedbemanning er det vanlig å tilby eldre arbeidstakere såkalte sluttpakker. Mange takker ja til disse, og håper at de kan få en ny jobb. Men det er ikke lett når man har passert 50.

Fordommer
Headhunter Per-André Marum har aldri rekruttert noen over 43 år. Gjennomsnittsalderen på dem han har rekruttert, ligger på 32 år.

– Noen av fordommene som finnes mot eldre arbeidstakere, er at lufta har gått ut av dem, de er lite fleksible, og ingen skal komme der å lære dem noe, sier Marum i kveldens dokumentar.

Fikk sparken
John Abrahamsen har jobbet innen samme bedrift i over 31 år. I løpet av de årene har han ikke hatt én eneste sykedag. Han har gode attester, og har hatt flere lederstillinger, ansvaret for flere prosjekter og opplæring av brukere i IT-systemer. Han startet i Televerket i Stavanger, og opp gjennom årene har bedriften skiftet navn og eiere. I dag heter den Bravida, og er en av Nordens største bedrifter innen tekniske installasjonstjenester med 14.000 ansatte. Under omorganisering ble to stillinger til én, og Abrahamsen fikk sparken. Han som fikk jobben er i 30-årene, Abrahamsen er 51.

Abrahamsen ble tilbudt sluttpakke, men takket nei. Mange andre kolleger har takket ja til disse tilbudene i håp om å få en ny jobb et annet sted. Men ingen har lykkes. Bortsett fra én som Abrahamsen kjenner til: Han har fått deltidsjobb som drosjesjåfør…


Egenprodusert samfunnsdokumentar
Programansvarlige Gry Kårstad, tlf: 23 04 29 36 og
Siw Winther, tlf: 23 04 95 68
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilde
John Abrahamsen (51) ble overtallig da to stillinger ble slått sammen til én. (Foto: Torbjørn Heggheim)