Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 26. april 2003 kl 23.35 Nattkino: Nattkino: Michael Collins

Irsk patriot og frihetshelt

. Den revolusjonære irske politikeren Michael Collins (1890-1922) – som spilles av Liam Neeson – var en av de fremste lederne i kampen for Irlands frihet.
. Den revolusjonære irske politikeren Michael Collins (1890-1922) – som spilles av Liam Neeson – var en av de fremste lederne i kampen for Irlands frihet.
"Michael Collins" forteller om patrioten som med sitt mot og sin urokkelige troskap til det irske folk, forandret historien – noe som i sin tur gjorde ham til en legende. Collins’ innsats for å skape fred og frihet skulle resultere i opprettelsen av en selvstendig irsk republikk, men også føre landet ut i en blodig borgerkrig.

I 1916 styrte britene Irland med hard hånd, som de hadde gjort de siste 700 årene. En gruppe irske opprørere iscenesatte en seksdagers beleiring av hovedpostkontoret i Dublin. Bare en av lederne, Eamon De Valera (Alan Rickman) – en amerikansk statsborger med irsk opphav – unngikk å bli henrettet.

Nye metoder
En rekke av De Valeras støttespillere ble fengslet, og en av dem, Michael Collins (Liam Neeson), forlot fengslet overbevist om at andre midler ble nødvendige om de skulle klare å befri sitt land fra britisk styre. Sammen med vennen Harry Boland (Aidan Quinn) opprettet Collins The Irish Volunteers, som tok i bruk en kombinasjon terror og geriljametoder for å angripe britene der deres forsvar var svakest. De benyttet seg av spionasje og hadde en nøkkelperson plassert hos fienden for å finne ut hva britene planla å gjøre, og hva de visste om Collins og hans støttespillere.

Personlige motsetninger
Collins strategiske evner og talent for krigføring gjorde inntrykk på britene, og han ble en helt i den nye republikanske bevegelsen som så ut til å kunne tilby et reelt håp om frihet, trass i ofte grusomme represalier fra det paramilitære politiet. De Valera var imidlertid sterkt uenig med Collins om metoder og tilnærming i deres felles kamp for et fritt Irland. En annen type konflikt oppstår mellom Collins og Boland som forelsker seg i samme kvinne, den viljesterke forkjemperen for irsk selvstendighet, Kitty Kiernan (Julia Roberts).

Ivrig etter å skaffe seg støtte for den republikanske saken, vendte De Valera seg til USA for å få økonomisk og militær hjelp. Da han kom tilbake, hadde The Irish Volunteers tilsynelatende vunnet en viktig seier ved at britene hadde annonsert at de ville sette seg til forhandlingsbordet.

Stridens kjerne
Mens Collins i utgangspunktet var den radikale og De Valera den moderate, skiftet de nærmest posisjoner under forhandlingene. Collins prøvde å få en slutt på volden som hadde tatt så mange unge menneskers liv, og var villig til å inngå et kompromiss. Avtalen gikk ut på at britene fremdeles skulle ha den overordnede politiske kontrollen, mens irene skulle få større indre selvstyre.

Collins var overbevist om at dette var det første viktige skrittet som når tiden var moden, skulle bringe virkelig frihet til hans folk. De Valera var derimot en sterk motstander av avtalen med britene. Denne motsetningen førte til voldelige sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av avtalen. Michael Collins som hadde vært en elsket leder i Irland, ble nå brennemerket som en forræder av mange av sine landsmenn.

Prisbelønt
"Michael Collins" fikk prisen for beste film ved filmfestivalen i Venezia i 1996, og Liam Neeson fikk prisen som beste skuespiller.


Amerikansk spillefilm fra 1996
Originaltittel: Michael Collins
Regi: Neil Jordan
I rollene: Liam Neeson, Stephen Rea, Julia Roberts og Ian Hart
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53