Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 5. mars 2007 kl 22.30 Å hugge en konge

Et portrett av kunstneren Knut Steen

Knut Steen foran den omdiskuterte kongestatuen. (Foto: Dan Young, Imagic Films a/s)
Knut Steen foran den omdiskuterte kongestatuen. (Foto: Dan Young, Imagic Films a/s)
Den norske skulptøren Knut Steen er nå 82 år gammel, og en av landets mest profilerte kunstnere gjennom mer enn 50 år. I kveld møter vi ham i et nært og personlig portrett, der han selv forteller sin historie. Dokumentaren tar utgangspunkt i arbeidet med kongestatuen, men viser også tilbakeblikk på Knut Steens virke og arbeid fra 60-tallet og fram til i dag.

I største delen av sitt virke har han bodd og arbeidet i Italia, men helt siden 60-tallet har han også hatt store oppdrag og mange utstillinger i Norge. De siste årene har kunsten hans igjen blitt aktuell på grunn av arbeidet hans med kongestatuen av kong Olav V. Arbeidet ble bestilt av Oslo kommune ved ordfører Per Ditlef Simonsen, men i desember 2006 bestemte kommunen seg til slutt for å takke nei til det endelig resultatet.

I "Å hugge en konge" møter vi en kunstner som alltid har vært tro mot sine egne visjoner. Hans kunstneriske kompromissløshet har også ført ham opp i mange kontroverser, fra arbeidet med Hvalfangermonumentet i Sandefjord (1960) og Olav Kyrre-monumentet i Bergen (1972), til dagens heftige debatt rundt kongestatuen.

Til tross for at han er betraktet som en av landets fremste kunstnere etter krigen, har han ikke alltid følt seg anerkjent og verdsatt i eget land.

Norsk dokumentar (2006)
Samprodusert av NRK og Dan Young, Imagic Films a/s.
Prosjektleder NRK: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900
info@nrk.no