Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 22. oktober 2008 kl 22.30 Migrapolis: En jobb for deg, ikke for meg

Arbeidskraften Norge trenger

En jobb for deg, ikke for meg: Svenske Anders Eliasson hjelper landsmenn som vil jobbe i Norge. (Foto: Arne Raanaas, NRK)
En jobb for deg, ikke for meg: Svenske Anders Eliasson hjelper landsmenn som vil jobbe i Norge. (Foto: Arne Raanaas, NRK)
Hvordan har det seg at Anders fra Gävle er Norges nye svenskekonge? Og hva får en polakk til å stå opp midt på natta for at du skal få lest avisa til morgenkaffen? I Migrapolis møter vi dem som har jobbene nordmenn ikke vil ha, eller som vi ikke klarer å fylle.

- Det beste med Norge er at svensker er så poppis her. Det er ingen andre steder de liker oss så godt, sier Anders Eliasson.

40-åringen hjelper svensker som vil jobbe i Norge. Han finner arbeid til dem og leier ut rom. Fem gul- og blåmalte bygårder i Oslo huser arbeidsvillige svensker.

- Vi svensker er bedre på service enn nordmenn, sier Anders. Han tror det kommer av at de har lengre tradisjon for å spise ute. Dessuten har søta bror høyere arbeidsmoral, mener han. Så når Norge trenger arbeidskraft og svenskene er reiselystne, er regnestykket temmelig enkelt. Dessuten får man fem ganger så mye driks her.

Ensom nattarbeider
For to år siden oppdaget Konrad Krawczyk en annonse i en polsk avis. Norge trengte avisbud. Konrad var eventyrlysten og lei av å jobbe på kontor. Noen måneder seinere var han på plass i Lillestrøm. Selskapet som engasjerte ham, ordnet med husrom og norskkurs. Han fikk til og med forskudd på lønna.

- Jobben kan være litt ensom, men jeg liker det. Jeg kan jobbe i mitt eget tempo, det gir meg frihetsfølelse.

Han starter kl 01.30 på natta, men det plager ham ikke nevneverdig. Når det gryr av dag, stopper han av og til opp for å se på utsikten utover byen.

Konrad har ingen fasit på hvorfor ikke nordmenn vil jobbe som avisbud lenger. Men vinteren kan være hard i denne jobben, kanskje det er derfor?

Nå jobber Konrad også aktivt med nyrekrutterte avisbud fra Polen. Og hvor er han om ti år?

- Fortsatt i Norge. Som avisbud? - Jeg vet ikke om de fortsatt vil ha meg da, ler han.

Hodejeger
Norge trenger langt flere ingeniører enn vi klarer å hoste opp selv. Tarik Demirovic er en av dem som jakter på de gode hodene og prøver å lokke dem til Norge.

Han kom som flyktning fra Bosnia til Norge i 1993. Han er selv ingeniør, men trives best med å rekruttere. - Det mest fantastiske er å kunne ringe til folk og si at de har fått jobb, sier Tarik.

Han solgte seg inn hos arbeidsgiveren ved å tilby dem tysk disiplin, søreuropeisk sjarm og norsk tålmodighet. - Jeg sliter fortsatt litt med tålmodigheten, innrømmer han lattermildt.

Men sjefen hans er fornøyd, og påstår at han skulle gjerne lagt Tarik på kopimaskinen og fått noen flere utgaver av ham. For ingeniører må vi sannsynligvis fortsatt importere i lang tid fremover.

Egenprodusert flerkulturelt magasin fra NRK Østlandssendingen
Prosjektleder: Veslemøy Hvidsteen, tlf: 95 22 51 63
Kontaktperson i Programinformasjon: Helene Amlie, 23 04 77 51 – 95 10 02 99
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no
Hjemmeside:LENKER
  • Hjemmeside