Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 30. juli 2004 kl 20.00 Huleboerne kommer

Møt våre forfedre

Ved hjelp av benrestene til
Ved hjelp av benrestene til "Lucy" har forskerne funnet ut mye om våre forfedre. (Foto: BBC)
Denne britiske dokumentaren tar seerne med tre og en halv millioner år tilbake i tid til et møte med våre forfedre, apemenneskene. Gjennom dramatisering forsøker programskaperne å gi oss menneskenes historie, fra de første apene som gikk på to ben til nåtidens mennesker.

Over 100 forskere har arbeidet med denne BBC- serien for å få den så korrekt som mulig. Med utgangspunkt i benrester, analyse av klimaendringer og forskning på en rekke andre områder, har man kommet fram til hvordan livet til våre forfedre kan ha artet seg. Skuespillere har trent i ukevis for å kunne portrettere våre ulike forfedres måte å "snakke" og te seg på.

I denne første av to episoder blir vi bedre kjent med Lucy, en oppreist ape som levde for tre og en halv millioner år siden øst i Afrika. Benrestene hennes ble funnet av forskere i 1974 i Etiopia. (Grunnen til at hun ble kalt Lucy er visstnok at Beatles-sangen "Lucy in the sky with Diamonds" ble spilt på radio.) Hennes liv og død er dramatisert slik at seerne kan forestille seg hvordan verden var for våre forfedre.

Rivaliserende menneskeaper
For to millioner år siden var det et kritisk punkt i utviklingen. Da var det mange apearter som gikk på to ben, og som kunne blir våre forfedre. Seerne blir bedre kjent med Paranthropus boisei og Homo habilis. Boiseigruppen er spesielt tilpasset det hardføre miljøet de lever i, mens habilisgruppen ikke har de samme ferdighetene, men er mer tilpasningsdyktige. Hvilken av disse to går seirende ut av evolusjonen?

Innkjøpt britisk dokumentarserie i to deler (2003)
Originaltittel: Walking with Cavemen
Produsert av: BBC/Discovery Channel/ProSieban
Pressekontakt: Frøydis Haug, tlf. 23 04 99 18/ 98 48 02 78