Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 4. juli 2005 kl 20.25 Kjære, kjære Gerd

De etterlatte

De etterlatte etter skipper Ola Abelsen, fra v. sønnen Alf Helge, enken Gerd og datteren Guri.
 (Foto: Mona Haug)
De etterlatte etter skipper Ola Abelsen, fra v. sønnen Alf Helge, enken Gerd og datteren Guri. (Foto: Mona Haug)
Dypt rørt og med forsiktige hender avduker en liten kvinne et minnesmerke på yttersida av Senja. Minnesmerket er propellbladene fra fiskebåten Utvik Senior som ble rent i senk en februarnatt i 1978. Kvinnen er Gerd Abelsen. Han som førte Utvik Senior ulykkesnatten var hennes mann, Ola Abelsen. Han begynte alltid sine brev til henne med "Kjære, kjære Gerd". De sto hverandre så nær, de to.

Da Utvik Senior ble knust av et ukjent fartøy i natten for 27 år siden, ble også familiene til de ni fiskerne ombord knust av sorg og savn.

Det er i disse dager ett år siden en ny havarikommisjon slo fast at forliset ikke skyldtes dårlig sjømannskap om bord i fiskebåten. Funnet av motoren i 2002 beviste at Utvik Senior ikke forliste blant grunnbrotter i farvannet utenfor Senja. I alle år etter ulykken hadde lokale fiskere som var med i leteaksjonen og som så de første vrakrestene, hevdet at kollisjon med et annet fartøy måtte være årsaken til forliset. De ble ikke trodd.

Inntil motoren ble funnet hadde en løgn blitt stående som en sannhet. Av hensyn til rikets sikkerhet. Det var en militær øvelse i området da Utvik Senior og mannskapet ble borte. Ingen ble straffet ved lov og dom, verken for å ha senket fiskebåten eller for fortielsen etterpå.

I kveldens Faktor møter vi Gerd Abelsen og hennes tanker og refleksjoner. Ola var mannen i hennes liv og de hadde mange gode år sammen før havet tok ham. Sønnen Alf Helge var tenåring da han ble farløs. Tapet og savnet ble stort, i tillegg kom kampen for å renvaske farens ettermæle.

Justisdepartementet har nettopp besluttet å ikke gi de etterlatte etter Utvik Senior økonomisk erstatning.


Egenprodusert dokumentarprogram fra NRK Program Riks, Tromsø (2005)
Regi: Knut Erik Jensen, tlf 77 66 12 71
Redaktør: Oddbjørn Rosnes, tlf 47 81 54 58
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252
Vises også i Nett-TV