Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 18. januar 2010 kl 22.30 Dagens dokumentar: Hestefolk

Til hest med cowboy og indianer

Alexandra Tolstoy utforsker hvordan menneskenes historie har vært preget av dets forhold til hester, her i Montana, USA. (Foto: BBC)
Alexandra Tolstoy utforsker hvordan menneskenes historie har vært preget av dets forhold til hester, her i Montana, USA. (Foto: BBC)
Tredje og siste del av Alexandra Tolstoys hestereise rundt i verden, oppsøker hun Montana, USA, som er en klassisk stat for cowboyer og indianere.

Selv om storhetstiden for cowboyer og indianere er forbi, er fortsatt hestekulturen i dette området vibrerende. Alexandra skal oppleve at lidenskapen for hest fortsatt er stor i begge leire. I noen døgn bor hun på en ranch med en cowboy-familie, og tar del i deres daglige gjøremål. Dette innebærer både gjeting og brennmerking av kveg, og kunsten å ri inn utemmede hester.

Hun møter også indianeren Kenny, som introduserer henne for ridning uten sal, og den voldsomme, indianske tradisjonen med stafettløp til hest. Hun rekker også å få med seg "The Crow Fair", som er den største samlingen for indianere i USA. Her tør hun endelig å ta utfordringen om å bli med på en ekte runde profesjonell rodeo.

Om serien
Eventyreren Alexandra Tolstoy tar fatt på en episk reise rundt i verden der hun møter mennesker og se på hvilken rolle hester har i det daglige liv.

Hestens påvirking på menneskenes liv er av umåtelig betydning. Uten hest ville vidstrakte avstander aldri ha blitt krysset, store byer ville aldri blitt bygget og avgjørende kamper ville aldri ha blitt vunnet. Imponerende bestrebelser utført av mennesker i flere oldtidssamfunn ville aldri ha blitt utført uten hest.

Alexandra Tolstoy nedstammer direkte fra forfatteren Leo Tolstoy. På sin reise rundt i verden møter hun en rekke kulturer der hesten har avgjørende rolle i menneskenes liv. Hun ser på hvordan disse skapningene har hjulpet menneskene i over 50.000 år, og fortsatt gjør det.


Britisk dokumentarserie i tre deler
Produsert av BBC Worldwide (2008)
Originaltittel: Horse People with Alexandra Tolstoy
Presenters av Alexandra Tolstoy
Regi: Wayne Derrick
Produsent for serien: Christina Macauley
Pressekontakt: Anja Nylund Hagen
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900