Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 14. oktober 2003 kl 23.10 Utsyn: Bagdad - Seierens pris

Stadig krig

Bare 48 timer før bombeattentatet mot FN-hovedkvarteret i Bagdad intervjuet BBC-reporteren Andy Davies FNs spesialutsending Sergio Vieira inne i bygningen hvor han omkom. Daglig såres og drepes koalisjonens soldater i en konflikt som slår bena under anstrengelsene for å gjenoppbygge Irak. Gjennom tre måneder har Davies fulgt kamphandlingene i Bagdad, en by stadig i krig.

Dokumentaren "Bagdad – Seierens pris" i NRK1s "Utsyn" inneholder oppsiktsvekkende scener fra en by i krigstilstand. Bl.a. følger vi Tordenbataljonen, soldater som kom for å gjenoppbygge landet, men som ble dratt lenger og lenger inn i den urbane geriljakrigen
som pågår.

Paul Bremer, lederen for koalisjonen, svarer også på spørsmål om gjenoppbyggingen av Irak, sammen med landets innenriksminister, den tidligere New York-politimannen Bernie Kerik.

Skånselsløse bilder
Bl.a. føler BBC-reporter Davies den spredte irakiske motstanden på pulsen, og han får være med de amerikanske troppene i jakten på paramilitære. Fjernsynsbildene er skånselsløse: En mann som mistenkes for å kjempe i motstandsbevegelsen, blir skjelt ut av en amerikansk major under forhøret på militærsykehuset der han ligger kritisk såret etter å ha blitt skutt i magen.

Gleden og byrden
Dokumentaren viser også hvordan den første bølgen av begeistring og takknemlighet overfor koalisjonen er i ferd med å legge seg, etter hvert som okkupasjonen av landet føles som en byrde.

Samtidig som video-opptak og bøker om Saddam-familiens tortur og mishandel av sine landsmenn avføder en viss godvilje overfor frigjørerne, vokser også irakernes nag til dem.

Blodige scener
En blodig scene viser en rasende ung mann, Ala, som har fått sin bror drept av en amerikansk soldat. Ala stikker hodet sitt inn i likposen med den døde broren. Etter å ha luktet brorens blod, står han fram og sverger å hevne hans død.

Innkjøpt britisk program
Original tittel: The Price of Victory
Regi: Andy Davies
Produksjon:
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57