Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 14. desember 2011 kl 23.15 Nettverket - korrupsjonsjegernes verden

Korrupsjonsjegeren


"Nettverket - korrupsjonsjegernes verden" handler om Eva Jolys arbeid med å avsløre internasjonal korrupsjon. De som er med i nettverket utsettes for stor fare når ulovlige pengeoverføringer avsløres.

Internasjonal korrupsjon er et stort og økende problem. Norske Eva Joly - som også kan være aktuell som presidentkandidat i Frankrike - har gjennom Nettverket (The Corruption Hunter Network), samlet en gruppe korrupsjonsjegere som med fare for eget liv ønsker å rydde opp og stille de ansvarlige for lov og dom.

Tilfelle Nigeria
Nigeria har utvunnet olje i over 40 år. 320 milliarder euro har blitt "borte" fra offentligheten og gått i lommene til noen få personer. Da Nuhu Ribadu i april 2003 innledet oppbyggingen av historiens første økokrimenhet i Nigeria, fantes ikke en eneste domfellelse for korrupsjon.

Viktig støttespiller
I løpet av tre år kunne Ribadu notere seg 200 dommer i 600 saker. Han har "fratatt" korrupte ledere jobbene og hundrevis av millioner dollar i et land der leiemord kan kjøpes for 100 dollar. Ribadu var derfor selvskreven da Eva Joly i 2005 etablerte korrupsjonsjegernettverket i regi av NORAD, TheNorwegian Agency for Development Cooperation), under Utanriksdepartementet (UD).

Omfattende nettverk
Storkorrupsjonen er internasjonal og krever internasjonale løsninger, mente initiativtagerne, og inviterte inn nøkkelpersoner som straffeforfølger korrupsjon over hele verden.I dokumentaren er vi med når nettverkets medlemmer møtes hvert halvår til utveksling av erfaringer og diskusjon av hverandres saker. Medlemmene består av 20 statsadvokater og etterforskere fra Afrika, Asia og Latin-Amerika samt Norge, Italia, Tyskland, Sveits og Storbritannia. De etterforsker noen av verdens rikeste, grådigste og mest innflytelsesrike ledere og selskaper.

Dokumentaren er sendt tidligere.

Norsk dokumentarfilm (2009)
Nettverket Korrupsjonsjegernes verden
Produsert av Mechanix Film
Regissør Line Halvorsen
Pressekontakt: Aesha Ullah, mobil: 41 41 46 53, aesha.ullah@nrk.no
TV-seere kan henvende seg til Publikumsservice, tlf 815 65 900, info@nrk.no.