Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 1. november 2002 kl 20.10 Darcey Bussell

Ballettens superstjerne

Darcey Bussell – tilsynelatende vektløs. (Foto: Stephen Vaughan, BBC)
Darcey Bussell – tilsynelatende vektløs. (Foto: Stephen Vaughan, BBC)
Dristige, fysiske attakk, svimlende piruetter, fotografenes yndling. Darcey Bussell er Englands mest berømte danser, hun får omtaler som ingen annen og er Royal Ballets prima ballerina.

“Feilfritt og sanset” (Independent), “Blendende sprang” (The Times), “Majestetisk” (Daily Telegraph). Listen kan forlenges, for Darcey Bussell er også kritikernes yndling. Hun har for lengst vært på slottet og mottatt sin fortjenestemedalje (Order of The British Empire), hennes voksfigur står hos Madame Tussaud.

Begynte sent
Unge Darcey begynte ikke med ballett før i 13-årsalderen og hadde mye å ta igjen fra starten. Hun var ”inntilbeins” og en heller treg type, men hun avanserte fortere enn noen annen. Og ble den kongelige ballettens yngste førstedanser noensinne. I 1990, 20 år gammel, sto hun for første gang fram i en klassisk forestilling, Svanesjøen. Kritikerne var lamslått. De gapte også
pga. Darceys høyde, hele 1,70 meter, uvanlig for en kvinnelig ballettdanser.

”Gylne ben”
Hun er Royal Ballets ”gylne ben”, men Darcey er likevel alminnelig, uaffektert og ikke det minste nykkefull. Hun har appell vidt og bredt. Derfor blir hun dyrket også av mennesker som aldri kunne tenke seg å gå på en ballettforestilling.

Partnere
De siste par årene har Darcey også hatt en fast dansepartner. Hennes individuelle stil og forkjærlighet for solo-roller, sammenholdt med kroppshøyden, har gjort valget av en fast dansepartner problematisk. Nå kan hun oppleves både i St. Petersburg og London sammen med ”Kongen av Kirov-balletten”, Igor Zelensky.

All suksess til tross så står Darcey med begge bena plantet på jorden. Hun nekter å la livet sitt dreie seg bare om dans. I 1998 ble hun viet til den australske finansmannen Angus Forbes, som hun ble kjent med gjennom sine foreldre vest i London (Fulham).

Familien
Moren Andrea var også danser ved Royal Ballet. Sammen med henne forteller Darcey historien om veien til stjernene.

”Mange dansere får barn og går siden tilbake til scenen, noe jeg også ser på som en mulighet for meg,” sa Darcey Bussell til pressen i fjor. ”Det er blitt langt vanligere og det blir også akseptert. Dansere som vender tilbake til scenen etter et slikt opphold, stresser langt mindre med å opptre. Og jeg tror det er fordi de har fått lov å gjøre seg sine valg i livet.”

Innkjøpt program fra RM Associates
Original tittel: Darcey Bussell
Regi: Melissa Raimes
Produksjon: RM Associates/BBC Omnibus
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57