Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 13. oktober 2009 kl 19.55 "Den leiken den ville han sjå": Teinefiskerne

Hard jobbing for teinefiskerne

Sissel Pedersen, Dag Lindebjerg og Leif Arthur Pedersen med seks fine hummere. (Foto: NRK)
Sissel Pedersen, Dag Lindebjerg og Leif Arthur Pedersen med seks fine hummere. (Foto: NRK)
I programmet om teinefiskerne skal vi til Varangerfjorden og fiske kongekrabbe, vi skal til Bømlo og fiske taskekrabbe og vi skal på hummerfiske i Skudeneshavn.

For 20 år siden ble hele bygden Bugøynes ved Varangerfjorden annonsert til salgs for en krone til den som kunne skaffe arbeidsplasser på fiskebruket. Den eneste som svarte på annonsen, var den russiske kongekrabben, som bokstavelig talt kom krabbende i millionvis over grensen og reddet Bugøynes-samfunnet.

På Bømlo fisker Roger Geitung vanlig taskekrabbe hele året, og han er en av de som holder krabbefabrikken på Åkra med råstoff. Men det er en hard og tøff jobb å hale hundrevis av krabbeteiner hver eneste dag, for så å kjøre krabbene helt til Karmøy på ettermiddagen.

I Skudenes er "hele byen" på beina grytidlig om morgenen den 1. oktober. Hummersesongen starter kl. 06, og tusenvis av hummerteiner går i sjøen. For hummerfisker Leif Arthur Pedersen er denne dagen årets begivenhet, og han er like spent hvert år. I likhet med alle andre hummerfiskere.

Om serien
Langs hele Norges kyst arbeider fiskerne i storm og stille, på fine, varme sommerdager og på sure, kalde vinterdager. Hvert program i denne serien på åtte tar for seg en spesiell type fiskere: Kystfiskerne, hvalfangerne, linefiskerne, teinefiskerne, havfiskerne, ferskvannsfiskerne, fritidsfiskerne og sildefiskerne.

NRK har gjort opptak av et 30-talls båter på jakt etter like mange fiskeslag for å vise omfanget og variasjonene i Norges viktigste næringsvirksomhet.

Programleder Dag Lindebjerg tar oss med til Varangerfjorden, via Senja, Vestfjorden og Smøla, til Atlanterhavet og Nordsjøen. NRK-teamet filmet i all slags vær; fra orkan vest for Irland på kolmulefiske, til midnattssol på havblank fjord vest for Senja. Dette er et usminket og realistisk bilde av fiskernes hverdag.


Egenproduksjon fra NRK Hordaland
Programleder Dag Lindebjerg, 951 52 278
Pressekontakt: Sidsel Mundal, 414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900