Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 24. januar 2007 kl 22.30 Migrapolis: Oppføre seg som folk

Nei, nei, gutt....

Yasmin Syed er tv-vertinne i Oslo (Foto: Arne Raanaas, NRK)
Yasmin Syed er tv-vertinne i Oslo (Foto: Arne Raanaas, NRK)
Det er kanskje ikke Margrethe Munthes leveregler som bør praktiseres i det flerkulturelle Norge, og kanskje holder det heller ikke med "vanlig sunt bondevett". Forskjellige miljøer har forskjellige erfaringer.

Yasmin Syed flyttet fra bygda til storbyen Oslo. Hun sier at små miljøer på bygda er slitsomt fordi alle vet alt om alle. – Det er alltid fare for å bli en "bygdeskam", sier hun.

Født i London av indisk-engelsk far og norsk mor, trives Yasmin godt i Oslo med en krevende jobb som tv-vertinne i NRK. Hennes søster er derimot blitt bygde-jente i Telemark.

Gjør opp med fortiden
På Haugenstua i Oslo finner vi en kriminalitetsforebyggende fritidsklubb. Norsk-pakistaneren Hamayoon Karamat har drevet med dette prosjektet i seks år, og hjelper annen ungdom å unngå kriminalitet. – Det er min måte å gjøre opp med min fortid på. Jeg får ro i sjelen når jeg hjelper andre, sier han.

Karamat har selv ganske tung kriminell bakgrunn, og satt flere år i fengsel. Han vet derfor hvordan det er å ha det vanskelig, og blir tatt på alvor av ungdommen. Det er nemlig ikke mange som ønsker å være der han har vært.

Japansk høflighet
Midari Poppe kommer fra Japan, og hun vokste opp med helt andre tradisjoner enn de norske. Der hun kommer fra, bøyer man seg høflig for å hilse på hverandre, og bytter tøfler for å gå på do.

Hun er gift norsk, og lærte etter hvert å si "hei" eller gi en klem når hun møtte folk. Og naturligvis går hun på ski om vinteren. Hun forteller at idrettskulturen er streng og militæraktig i Japan. Hun ble positivt overrasket da hun fikk en klem av treneren sin i Norge da hun var nervøs foran en konkurranse.

Flerkulturelt magasin fra NRK Østlandssendingen
Prosjektleder: Veslemøy Hvidsteen, tlf: 95 22 51 63
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no