Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 30. mars 2001 kl 22.40 Kvinner som handelsvare

Kvinner som handelsvare (t)

NRK2 fredag 30. mars kl 22.40
Kvinner som handelsvare (2:2)

Ble solgt for 11 poser heroin

Hun er bare 14 år, prostituert, heroinmisbruker og på rømmen fra et barnehjem. En hallik kjøpte Zuzana av en tidligere \"eier\" for 11 poser heroin, og nå tar han hånd om pengene hun tjener på gata. Det andre programmet i den svenske serien om kvinner som handelsvare, fortsetter å skildre den omfattende kvinnehandelen som pågår mellom Øst- og Vest-Europa.

Med skjult kamera forhandler tv-teamet fra SVT2 med halliker og menneskesmuglere. Vi får også treffe prostituerte kvinner og høre deres historier om et liv i total fornedring, vold og hjelpeløshet.

Zuzana er en av mange jenter fra det fattige Øst-Europa, som drømmer om et bedre liv, men som havner som prostituerte og som tvinges til å forsørge sine halliker. Vi møter henne i en politicelle i den tsjekkiske byen Dubi, der 800 av byens 9000 innbyggere er prostituerte.

500.000 ofre
FN har regnet ut av over en halv million kvinner er offer for menneskesmugling. Mange smugles via Albania over sundet til Italia. I Romas utkantstrøk står prostituerte kvinner i tusentalls, og nesten alle kommer fra Øst-Europa. De fleste har ikke oppholdstillatelse og er helt rettsløse.

- Mange ganger blir de unge jentene solgt opp til syv ganger på veien fra sine hjembyer mot den albanske kysten, forteller kvinnene i et herberge i Tirana. Det er kvinner som har klart å flykte fra sine eiere. Nå bor de under FNs beskyttelse i et villastrøk i den albanske hovedstaden.

- Vi ble behandlet dårligere enn dyr, forteller kvinnene, som ble torturert, voldtatt og holdt innesperret uten mat og vann, for å brytes ned og arbeide som prostituerte.

Om Kvinner som handelsvare
I Europa arbeider om lag 500.000 kvinner som sexslaver. I en svensk serie i to deler ser vi nærmere på den kyniske handelen med kvinner mellom Øst- og Vest-Europa.

Denne handelen, som økte dramatisk da grensene ble åpnet mot vest, baserer seg på fattige kvinner som drømmer om et bedre liv, menn som ønsker å kjøpe seksuelle tjenester og halliker som tjener store penger, men som løper en relativt liten risiko for å bli tatt. Få kvinner velger å stille opp som vitne.


NRK2 fredag kl 22.40

Svensk dokumentar i to deler fra SVT2
Reportere: Janne Josefsson og Hannes Råstam
Pressekontakter: Siri G. Meyer, tlf. 23048123, siri.gronning.meyer@nrk.no og gunilla.gaarder@nrk.no