Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 5. april 2004 kl 19.35 Michael Moores USA

Skaper et nytt land

Michael Moore lager et eget land med grunnlov og det hele.
Michael Moore lager et eget land med grunnlov og det hele.
Michael Moore er livredd for at Ted Turner skal "kjøpe" seg en plass i Det hvite hus. Derfor forsøker han å lage et eget land der Turner kan styre slik at han ikke trenger å stille opp i presidentvalget i USA.

I kveld setter Michael Moore fokus på pengenes rolle i den amerikanske valgkampen og hvordan styrtrike menn kan kjøpe seg politisk makt. For å unngå at Ted Turner stiller til valg, bestemmer Moore seg for å gi ham et eget land. Turner eier allerede et landområdet som er større enn Luxemburg, så Moore trenger bare å hjelpe ham med småting som flagg, penger, frimerker, nasjonalsang og grunnlov – og vips så er Turdonia født.

Adolf Hitler vil ha pengene sine
Michael Moore forsøker å hjelpe overlevne fra Holocaust med å få tilbake pengene nazistene stjal fra dem under krigen. Tyskerne plasserte mye av verdiene i sveitsiske banker, og Moore sender en skuespiller utkledd som Adolf Hitler til Sveits for å få tilbake pengene

Moore harselerer også i kjent stil over de mange skyteepisodene ved amerikanske skoler. Han lager sin egen "snikskytterskole" for Amerikas tenåringer.

Om Michael Moore
Michael Moore omtales som et helrødt fyrverkeri av en satiriker, aktivist og patriot. Han forarger og morer seere og lesere verden over med sin humoristiske, men flengende kritikk av maktmennesker, korrupsjon og dobbeltmoral i USA. Både i filmene, bøkene og tv-serien bruker han humor som våpen.

Moore slo gjennom med dokumentaren "Roger and Me" i 1989, og vant i 2003 Oscar for filmen "Bowling for Columbine". I høst kom boka "Dude, Where’s My Country?" som suste rett til topps på New York Times’ bestselgerliste. Hans forrige bok, "Stupid White Men", var USAs mest solgte faktabok i 2002 og solgte mer enn fire millioner eksemplarer verden over.

Tv-serien "The Awful Truth", som på norsk har fått tittelen "Michael Moores USA", er tatt opp i 1999. Likevel er den fortsatt skremmende aktuell. Denne første sesongen filmes foran et entusiastisk studentpublikum. Dette gir programmet en egen nerve, og Michael Moore bruker publikum aktivt til å kommentere reportasjene, komme med spørsmål osv.

Innkjøpt amerikansk satiredokumentar
Originaltittel: The Awful Truth
Regissør: Michael Moore
Prosjektleder: Niels Bierge
Pressekontakt: Frøydis Haug, 23 04 99 18/ 98 48 02 78