Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 25. september 2004 kl 20.10 Profil: Dame Gillian Weir - en virtuos på orgel

Et forbilde for unge musikere

Dame Gillian Weir er en verdenskjent organist, og et stort forbilde for unge musikere
Dame Gillian Weir er en verdenskjent organist, og et stort forbilde for unge musikere
Dame Gillian Weir er en av verdens fremste musikalske artister. Hennes enestående karriere som en internasjonalt anerkjent konsertorganist har brakt henne til festivaler verden over, og til opptredener med ledende dirigenter og orkestre. Hun er kjent for sin virtuositet, integritet og store personlige utstråling. Alt dette har gjort at hun blir beundret både av publikum og musikkritikere.

Gillian Weir er født i New Zealand, og som 19-åring vant hun en pianokonkurranse. Et år senere fikk hun et stipend for å studere ved The Associated Board of the Royal Schools of Music i London. Lærerne der var konsertpianisten Cyril Smith og den anerkjente organisten Ralph Downes. I 1964 vant hun den prestisjefylte St. Albans International Organ Competition. Verket hun fremførte der var en komposisjon av Olivier Messian, en komponist som på den tiden var lite kjent utenfor Frankrike.

Spillet hennes imponerte både publikum og juryen, og siden den gang er hun blitt spesielt forbundet med denne komponisten. Hun har flere ganger fremført Messians samlede verker i serier, og Gillian Weirs innspilling for Collins Classics er blitt rost som "en av århundrets største triumfer på plate".

Hun er berømt for sin konsertopptreden, noe som har inspirert mange unge musikere til å følge i hennes fotspor, og hun er stadig etterspurt som juryformann i internasjonale konkurranser så vel som foreleser, lærer og skribent. Hennes tv-opptredener har skaffet henne et stort nytt publikum. Gillian Weirs repertoar er enestående med tanke på bredde og variasjon. Det strekker seg fra renessansen til samtidsmusikk. Hun har blant annet opptrådt med Bachs samlede verker for orgel, og i særlig grad med verkene til Olivier Messian.

Hennes serie med seks ukentlige konserter i Westminster Cathedral med orgelverk av Messian, i forbindelse med 90-års dagen for hans fødsel i 1998, var en publikumsuksess uten like. For dette ble Gillian Weir belønnet med The Evening Standard for Outstanding Solo Performance – den første organisten som noen gang hadde fått en slik pris.

Etter tusenårsskiftet kan publikum nyte Dame Gillian Weirs musikk med større musikalsk utbytte når innspillingene nå foreligger på CD, blant annet er hennes legendariske Messian-innspillinger fra Århus innspilt på nytt. Hun er stadig opptatt av å lære fra seg og kommunisere med sitt publikum. Det siste gjør hun via sin egen web-side på internett.

Britisk dokumentar
Les mer: www.gillianweir.com
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78