Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 11. desember 2007 kl 20.10 Why Democracy?: I Gandhis fotspor

Verdens største demokrati

Gandhi er fortsatt en tydelig skikkelse i India. (Foto:Why democracy?)
Gandhi er fortsatt en tydelig skikkelse i India. (Foto:Why democracy?)
Mahatma Gandhis filosofi om en ikke-voldelig revolusjon, inspirerte millioner av indere til å gjøre opprør mot britene. Resultatet ble et fritt og demokratisk India, som i år feirer 60 år som en uavhengig stat. Men hva slags demokrati har India i dag?

Og hvordan er det å leve i verdens største demokrati? Denne dokumentaren følger bokstavelig talt i Gandhis fotspor, gjennom de samme småstedene og byene der Gandhis tilhengere ropte opp om frihet.

Hvordan har inderne det der i dag? Og hvilken framtid har det indiske demokratiet?

Regissør Lalit Vachani er sjef for filmselskapet Wide Eye Film i New Dehli.

Om Why democracy?
Demokrati har etter hvert blitt et noe forslitt begrep i vår tid og brukes på forskjellige måter i ulike deler av verden; men hva betyr det? Kan vi definere det, måle det, beskytte det? Kan det bli kjøpt, solgt eller byttet? Kan det vokse? Kan det dø? Hvilken betydning har det for mennesker som aldri har opplevd det? Hva betyr det for folk som ikke tror på det? Og hva betyr det for deg?

Dette er spørsmål som dokumentarprosjektet Why Democracy? forsøker å belyse gjennom bruk av film. Målet er å sette i gang en global diskusjon om demokrati. Det er produsert totalt ti filmer av uavhengige prisbelønte filmskapere i Kina, India, Japan, Pakistan, Liberia, Egypt, Danmark, Russland, Bolivia og USA.. Filmenes tema favner bredt; alt fra USAs torturmetoder, eleverådsvalg på en kinesisk barneskole og Che Guevara til en dansk tegneserieskandale.

Dokumentarserien Why Democracy? er det største multimediasamarbeidet noen sinne. Hele 200 land og 40 kringkastingsselskaper er involvert og med det et publikumspotensial på over 300 millioner. Ti anerkjente filmskapere fra hele verden tar oss med til sitt hjemland for å utforske de komplekse spørsmålene om moderne demokrati.

Alle de involverte landene har sendestart i oktober 2007, og i tillegg til selve dokumentarfilmene vil det også foregå en rekke nettbaserte aktiviteter. En av hovedsamarbeidspartnerene er MySpace.com hvor bl.a. verdens første online dokumentarpremiere vil finne sted. Også nettstedet www.whydemocracy.net. som drives av en gruppe ungdommer fra hele verden som bor sammen i et hus ("Why democracy-huset") i Cape Town i Sør-Afrika vil være et viktig forum for serien.

Dokumentarfilmserie i ti episoder
Regissør: Lalit Vachani
Produksjonsland: India
Prosjektleder NRK: Carina Bordewich 23 04 53 08/90 12 85 91 og Tore Tomter 23 04 74 13/90 58 46 69
Pressekontakt:Eirin Grytbakk 23 04 86 96/99 53 92 52
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no