Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 28. april 2009 kl 23.55 Ut i naturen: Magasin

Hvem er morderen?

Biologen Arne Johs Mortensen og programleder Kari Toft løser et mordmysterium. (Foto: Nils Arne Sæbø, NRK)
Biologen Arne Johs Mortensen og programleder Kari Toft løser et mordmysterium. (Foto: Nils Arne Sæbø, NRK)
Et dødt rådyr blir funnet i Hedmarkskogen. Mildvær og regn har ødelagt sporsnøen, og det er vanskelig å se hvem som har vært på åstedet. Det er svært lite igjen av det døde dyret også. Likevel klarer "Ut i naturens"-spesialetterforsker å finne fram til morderen. Hvordan kan det gå an?

Et dødt rådyr behøver ikke være drept. Sjukdom og ulykker tar mange liv, spesielt etter en lang og snørik vinter. Men et rådyr har mange fiender, og funnet i Hedmarkskogen tyder på at her måtte rådyret gi tapt for en av dem.

Det er mange rådyret hadde grunn til å frykte. Rødreven, ulven, gaupa, hunden og kongeørnen er alle mistenkte. Men hvordan skjedde angrepet? Er det merker etter tenner eller klør? Er rådyret drept med få eller mange bitt? Har flere enn morderen forsynt seg av byttet?

En viktig detalj
Det skal lang erfaring til for å kunne løse en slik mordgåte. Biolog og forfatter av boka "På sporet av de fire store", Arne Johs Mortensen, har kunnskapen som skal til for å sirkle inn den skyldige. Sammen med programleder Kari Toft setter han i gang etterforskningen.

Det er viktig å gå bredt ut i starten uten for sterke oppfatninger om hvem som er den skyldige, poengterer han. Og på lik linje med de fleste kriminalhistorier på TV, er det også her noen små detaljer som til slutt fører fram til at mordgåten blir oppklart.

Beinrester og slimål
I kveldens Ut i naturen skal vi også forsøke å løse et mange hundre år gammelt mysterium rundt store mengder beinrester på Hardangervidda. Og vi skal bli bedre kjent med slimålen, den fascinerende renovasjonsarbeideren i havet.

Egenproduksjon fra Naturredaksjonen (2009)
Programleder Kari Toft
Produksjonsleder: Bjørg Langeland
Redaktør: Terje Dale
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900


LENKER
  • Hjemmeside Ut i naturen