Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 4. mai 2009 kl 19.30 Berulfsens fargerike: Hvite løgner og sorte får

Ser verden i sort/hvitt

Torkjell Berulfsen besøker en japansk karatekalligraf. (Foto: Rolf Larsen)
Torkjell Berulfsen besøker en japansk karatekalligraf. (Foto: Rolf Larsen)
I det siste programmet om farger tar Torkjell Berulfsen oss med på en rundtur til Asia, Afrika og USA. På denne reisen dreier det seg om fargene svart og hvitt – hvis man kan kalle dem for farger da?

Man tenker kanskje ikke på sort og hvit som farger, men det er de!

Berulfsens fargerike bringer oss først til Japan og en karatekalligraf. Vi besøker en blekkfabrikk hvor det spesielle sorte sumi-blekket lages, og får ta del i mystikken rundt tilberedelsen av denne fargen. I Japan ser vi også hvordan hvitfarge blir til fra knuste østersskjell.

I Egypt lærer Berulfsen at den mest bisarre måten man fikk pigment på i Europa, var fra oppkvernete mumier. Det gav en sortbrun farge som ble flittig brukt i malerkunsten.

Og i USA laget man en T-Ford hvert 16. sekund der alle var sorte. Hvorfor? Svaret på det får du i kveldens siste program av Berulfsens fargerike.

Om serien
Gjennom åtte program tar Torkjell Berulfsen oss med på en reise over nær sagt hele verden. På veien dveler han ved fargenes betydning og historie. - Hvis jeg ikke hadde vært programsekretær, ville jeg ha vært påfugl. Skarpe, rene og klare farger er for meg en daglig fryd og juletrefest. Det er en klisjé, men det er en grunn til at farger setter farge på tilværelsen, sier Torkjell Berulfsen.

I sin nye serie tar Berulfsen oss med på en reise til Sør-Amerika, store deler av Europa, Asia og Afrika på jakt etter ulike fargeaspekter. I hvert program tar han for seg en og en farge i rekkefølgen blå, rød, brunt/oransje, gul, purpur, grønn og hvit/sort.

I programmene møter vi også Angela Wright som er britisk fargeekspert. Wright har lang erfaring i å kommunisere med farger og sto blant annet bak bensinstasjonen Shells verdensomspennende nye profil.

Programmet er sendt tidligere

Innkjøpt dokumentarserie (2006)
Produsert av: Nordisk Film AS
Regi: Pål Sommer-Erichsen
Programleder: Torkjell Berulfsen
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf 23 04 78 53
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no