Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 2. juli 2008 kl 19.30 Kollektivet i Köping

Mats vil ta førerkort

Ikke lenger bare sykkel for Mats? Matsbestemmer seg for å ta førerkort. (Foto: Sto-Cph)
Ikke lenger bare sykkel for Mats? Matsbestemmer seg for å ta førerkort. (Foto: Sto-Cph)
I den svenske byen Köping bor Mats, Linda, Tobbe og Micke på et kollektiv for funksjonshemmede. Det er sommeren da alt hender i deres liv, og dagen er kommet da Mats bestemmer seg for å ta førerkort.

Mats’ store drøm i livet er å ta førerkortet. Og nå har han bestemt seg. Det får bære eller briste. Han hopper på sykkelen og tramper i vei til trafikkskolen for å fylle ut søknadsskjemaet. Han melder seg på teorikurs og til de ulike kjørekursene.

Kjærlighets-jungelen
Linda leter seg videre framover mot sitt store mål: Å finne en kar som passer for henne. Og hun vet hva hun vil ha, men å finne noen som passer til drømmemannen er verre. Så treffer hun Ralf igjen, en fyr hun har vært kjæreste med tidligere.

Micke og mor, Tobbe og plagene
Livlige Micke som digger metal musikk er invitert i kompisen Urbans 50-årslag. Der holder han en engasjert tale for sin venn. Men som det ofte er med Micke, er han helt utladet når han kommer hjem. Han er trist og lei seg og lengter etter sin mor. Kommer hun ikke snart på besøk?

Tobbe har alltid vondt et eller annet sted, og han prater gjerne om det. Kanskje vondt i øret, eller i kneet eller foten? I ukens episode av "Kollektivet i Köping" skal vi til bunns i Tobbes hypokonderi.

Om serien
Den svenske dokumentarserien om Köping-kollektivet vant prisen både som "Årets program" og "Årets dokumentärprogram" i den svenske TV-galan 2007. Vi følger de funksjonshemmede og ikke lenger helt unge Linda, Mats, Tobbe og Micke. Serien er skrevet av Lars Filip Hamar – forfatter, journalist og programleder i fjernsyn – som selv er født i Köping for 33 år siden.

Det hører med til historien at funksjonshemmede Linda er Lars Filips storesøster, og at hennes bror også har hatt en finger med i produksjonen av serien. Foruten prisene som i fjor ble serien til del, ble den også hyllet av kritikere og andre.

En ny sesong av serien er allerede ferdig innspilt (sendt på TV4 i februar-mars, 2008).

Svensk dokumentarserie i seks deler (2007)
Originaltittel: Köping
Kveldens episode: Mats i körkortstagen
Produsert av: Sto-Cph
Pressekontakt:Steinar Dahl , tlf. 23 04 74 57