Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 26. februar 2006 kl 21.20 Mozart 250 år: Mozart i Wien

Ti år i Wien med Mozart

Om Wolfgang Amadeus Mozart og Wien i
Om Wolfgang Amadeus Mozart og Wien i "Hovedscenen". (Ill.: Maleri av anonym kunstner)
I en tysk dokumentar følger vi Mozart gjennom hans siste ti år. I de årene var han bosatt i Wien, og blant annet har leiegården i gaten bak Wiens domkirke fått navn etter "Figaros bryllup" som ble skrevet der.

Våren 1781 slo Mozart seg ned i Wien for godt. Den 25 år gamle komponisten tilbrakte resten av livet i den Østerrikske hovedstaden. Hans kreativitet var på topp i disse årene, og mesterverkene kom på rekke og rad: "Figaros bryllup", hans viktigste symfonier, "Tryllefløyten" og rekviemet.

Musikkens midtpunkt
I løpet av de første årene i Wien sto Mozart på toppen av sin popularitet, han arbeidet frilans og var kjent med verdens ledende komponister og librettister. "Men," bemerker han, "her varer ikke berømmelsen lenge. Allerede etter bare noen måneder vil wienerne høre noe nytt."

Etter ti år i Wien pådrar Mozart seg en sykdom som fører til hans død i desember 1791. I løpet av disse årene hadde han byttet leilighet elleve ganger, og blant annet viser dokumentaren opptak Mozart-familiens leilighet i "Figaro-Haus", Domgasse 5, bak Stefansdomen.


Tysk dokumentar (2006)
Originaltittel: 24 hours Mozart: Documentary: Mozart in Vienna
Produsert av: EuroArts Music International GMBH
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57