Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 28. juni 2004 kl 22.00 Dok1: Bill Clinton - intervjuet

En ærlig løgner

Bill Clinton forteller åpent om sitt liv både som president og ektemann i intervjuet med David Dimbleby. (Foto: Scanpix/AFP)
Bill Clinton forteller åpent om sitt liv både som president og ektemann i intervjuet med David Dimbleby. (Foto: Scanpix/AFP)
Samtidig som en svært åpenhjertig Bill Clinton setter salgsrekord i amerikanske bokhandlere med selvbiografien "Mitt liv", har han møtt BBC-ankermannen David Dimbleby. I kveld viser NRK det ferske intervjuet der den tidligere presidenten snakker om sitt arbeid for fred i Midt-Østen, krigen i Irak og ikke minst Monica Lewinsky-skandalen.

Bill Clinton er en av de mest omdiskuterte figurene i USAs offentlighet, og i åtte år var han en av verdens mektigste menn. Som landets president tok han amerikanerne med bort fra Den kalde krigen og inn i det nye årtusenet, samtidig som han hadde et turbulent privatliv.

Delte meninger
Mens hans forsvarere hevder at han temmet den amerikanske økonomien, arbeidet hardt for fred og utviklet en ny og progressiv politikk, mener kritikerne at han løy for familien sin, Kongressen og det amerikanske folket. De sier at Clintons misbruk av makt og posisjon dro hele den amerikanske politikken ned i søla. Mange mener også at han kunne ha gjort mer for å motarbeide AL-Qaida og dermed kanskje unngått terrorangrepet på tvillingtårnene i New York.

Nærgående spørsmål
Det er ikke med lett hjerte Clinton snakker om Monica Lewinsky og forholdet deres. Både i boken om sitt liv og i dette intervjuet forteller han gjerne hva han synes om Kenneth Star som fikk uinnskrenket makt til å etterforske presidentens offentlige og private liv, og som fikk affæren med den unge praktikanten fram i søkelyset.

Når Dimbleby gjentatte ganger konfronterer Clinton med affæren, blir begeret til slutt fullt for eks-presidenten som åpenlyst viser hva han mener om den store interessen rundt det han selv ser på som svært privat.

Innkjøpt program fra BBC
Producer: Chris Woods
Intervjuer: David Dimbleby
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252