Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 5. juni 2002 kl 20.00 David Copperfield

Stjernespekket Dickens-drama

David Copperfield (Daniel Radcliffe) og hans beskytter Wilkins Micawber (Bob Hoskins). (Foto: BBC)
David Copperfield (Daniel Radcliffe) og hans beskytter Wilkins Micawber (Bob Hoskins). (Foto: BBC)
Til glede for alle som setter pris på tv-drama av ypperste klasse, blir det gjensyn med den stjernespekkede og påkostede BBC-serien "David Copperfield", som første gang ble sendt i julen 2001. I hovedrollen møter vi den unge Harry Potter-stjernen Daniel Radcliffe.

Den stort anlagte dramatiseringen av Charles Dickens’ klassiker gikk sin seiersgang på britiske tv-skjermer julen 1999, og tv-anmelderne var uforbeholdne i sin begeistring. En altoppslukende opplevelse med perfekt besatte roller, lød omkvedet.

Harry Potter-helten
Daniel Radcliffe, som i dag er 11 år, fikk sin skuespillerdebut i rollen som den unge David Copperfield. Det var denne innsatsen som gjorde at han ble oppdaget og valgt til å spille tittelrollen i filmen ”Harry Potter og de vises stein”, som har gjort ham til superstjerne over hele verden.

Andre store navn på rollelisten er Bob Hoskins, Maggie Smith, Trevor Eve, Zoë Wanamaker, Ian McKellen, Dawn French og Emilia Fox. Den voksne David Copperfield blir spilt av den irske skuespilleren Ciarán McMenamin.

Favorittroman
Charles Dickens’ aller mest fargerike og uforglemmelige skikkelser er samlet i beretningen om den faderløse David Copperfields mangslungne liv.

Dickens skrev ”David Copperfield” i 1849-50. ”Av alle mine bøker er dette den beste”, oppsummerte han i 1869, året før han døde. Gjennom 150 år har den også vært lesernes favorittroman, og den har vært filmatisert en rekke ganger.

Ond stefar
David Copperfield (Daniel Radcliffe) lever et sorgløst liv sammen med moren Clara (Emilia Fox) og den trofaste husholdersken Peggotty (Pauline Quirke). Men når moren gifter seg med den tyranniske Edward Murdstone (Trevor Eve), forvandles idyllen til et mareritt. Med hjelp fra sin søster Jane (Zoë Wanamaker) gjør stefaren alt han kan for å plage og underkue gutten.

Snart blir David sendt til en kostskole der han havner i klørne på den brutale læreren Creakle (Ian McKellen). Senere må han ta seg arbeid på en fabrikk, og blir kjent med den fattige, men varmhjertede Wilkins Micawber (Bob Hoskins) og hans kone (Imelda Staunton). De to tar ham under sine vinger, og David føler at han har funnet en trygg havn. Men enda har livet utallige overraskelser i vente for den unge David Copperfield…

Britisk dramaserie fra 1999 etter Charles Dickens’ roman
Produsert av BBC i samarbeid med WGBH
Regi: Simon Curtis
Med bl.a. Daniel Radcliffe, Emilia Fox, Pauline Quirke, Maggie Smith, Trevor Eve, Zoë Wanamaker, Bob Hoskins og Ian McKellen
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51

Bilder
1. David Copperfield (Daniel Radcliffe) og hans beskytter Wilkins Micawber (Bob Hoskins). (Foto: BBC)
2. Den unge David Copperfield blir spilt av Daniel Radcliffe, som senere er blitt superstjerne gjennom sin hovedrolle i Harry Potter-filmen. (Foto: BBC)
3. Ciarán McMenamin spiller David Copperfield som voksen. (Foto: BBC)
4. Maggie Smith, en av Englands mest berømte skuespillere, spiller David Copperfields tante Betsey. (Foto: BBC)
5. Den tyranniske Edward Murdstone (Trevor Eve) gifter seg med Davids mor (Emilia Fox, i lys kjole). Sammen med sin søster Jane (Zoë Wanamaker) gjør han Davids liv til et mareritt. (Foto: BBC)
6. Davids mor Clara (Emilia Fox) blir offer for sin svigerinne Janes (Zoë Wanamaker) onde spill. (Foto: BBC)
7. På kostskolen havner David Copperfield i klørne på den sadistiske læreren Creakle (Ian McKellen). (Foto: BBC)


LENKER
  • Mer om serien