Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 17. februar 2008 kl 20.30 Reinlykke

Fra øremerking av rein til reality-TV

Reinen jages inn i merkegjerder for å øremerkes. (Foto: Gunnar Hammer)
Reinen jages inn i merkegjerder for å øremerkes. (Foto: Gunnar Hammer)
Mens hundrevis av reinsdyr springer rundt og rundt, står treåringen Johan Máhtte helt rolig midt i flokken og gjør lassoen sin klar til nytt kast. Tøff og uredd tar han del i arbeidet med reinen. Barn av reindriftssamer blir tidlig lært opp til å mestre det barske livet på vidda.

Barna blir tidlig opplært til å kjenne igjen øremerkene på dyrene. Å komme til Sameland er som å komme til en helt annen verden. Det er sensommer, og reinen begynner å gå den lange veien tilbake til vinterbeitet. Men først blir flokken stoppet og tatt inn i merkegjerdet på fjellet i Kvænangen. Kalvene som ble født i mai skal nå øremerkes. Kalvene holder seg inntil moren. Med hjelp av merkene i øret ser familien hvem som eier simla – og dermed hvem som eier kalven. For hver reineier har sitt eget merke som er snittet inn i reinens ører.

Mikkel Isak reiser til Farmen
Denne høsten får Junnan en overraskende telefon fra Mikkel Isak. Han har en hemmelighet som han endelig kan fortelle til familien. Mikkel Isak blir borte, kanskje så mye som i 10 uker, han skal delta i realityserien Farmen som skal spilles inn på Sørlandet. Han kan ikke bli med på kalvemerkinga.

Samboeren Liv må, i tillegg til sin egen jobb som journalist, ta ansvaret for Mikkel Isaks reiselivsbedrift. Mange rypejegere kommer til Kautokeino i disse dager. De har bestilt skyss innover vidda og skal bo i hytter og gammer. Alt dette pleier Mikkel Isak å ordne opp med. Nå er det Liv som må ordne opp.

Om serien
I ett år har NRK fulgt familien Eira fra Kautokeino og den store reinflokken deres. I denne serien på åtte programmer blir vi med dem gjennom forskjellige faser der flytting av rein, kalving, merking og slakting foregår. Og vi får oppleve gamle skikker for frieri og giftemål.

Hovedpersonene
Junnan (67), Johan Mathis Eira, er familiens overhode og seriens hovedperson. Han nyter stor respekt for sine kunnskaper om reindrift, og han har vært en sterk viderefører av reinlykken.

Han har åtte barn, derav fem sønner som er arvtakere, og eldstemann Ole Mathis (40) er den neste lederen. De yngste i familien blir også tatt med og herdet til det barske livet på vidda.

Liv Allaug Slotte Pedersen er fra Fredrikstad. Hun ble kjæreste med Mikkel Isak, Junnans nest eldste sønn for noen år siden. Hun jobbet som journalist i Altaposten, og det var da hun laget en reportasje om reindrift at de to falt for hverandre.

Produsert av NRK Tromsø. Tel: 77 66 12 00
Regi: Halvard Jakobsen, mob: 98 63 90 97
Gunnar Hammer, 91 55 17 12
Produksjons- og prosjektleder:
Anne Mari Svendsen, 90 59 34 24
Pressekontakt: Karoline Berg, 23 04 94 86/90108954
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.noReinlykke: Reinen jages inn i merkegjerder for å øremerkes. (Foto: Gunnar Hammer)

Reinlykke: Johan Martin Eira øremerker en kalv. (Foto: Gunnar Hammer)