Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 5. januar 2004 kl 22.30 På skråplanet: "Om ni hör någon sjunga mitt i låten utan ord, är det bara jag som improviserar"

Jazzens svar på Olga Marie


"Jag tycker att denna bild passar bäst. Den beskriver min egendomlighet precis som den är". M.A.Numminen (Foto: Helena Vapaa)
Egil Teige har møtt den høyst originale finnen M.A. Numminen, en 63 år gammel sanger, musiker og forfatter. Hans spesialitet er å synge kjente jazz- og poplåter på en egenartet måte, og ikke alltid som komponisten har skrevet det.

Her i Norge har Mauri Antero Numminen vært kalt jazzens Olga Marie Mikalsen, bare at der la Mikalsen synger som hun gjør fordi hun ikke kan bedre, synger Numminen slik med vilje.

Humor og provokasjon
Numminen begynte sin karriere i 1966 med LP-platen "M.A.Numminen in memoriam", men den mest kjente er "Suomen Talvisota 1939-1940" (oversatt: "Den finske vinterkrig 1939-40") med "Underground Orkesteri". Nå synger han alltid sammen med sin faste akkompagnatør Pedro Hietanen.

Numminen er en svært intelligent person med et stort alvor i sitt absurde uttrykk, relativt ukjent i Norge, men populær i Sverige. Han kan finne på å si, under en konsert: "Om ni hör någon sjunga mitt i låten utan ord, är det bara jag som improviserar". Han morer og provoserer på samme tid.

Sosiologi, språk - og øl
Numminen har studert sosiologi, filosofi og språkvitenskap, og kunne ha vært Finlands første sosiolingvist, men musikken kom imellom. Han har utgitt en mengde plater og medvirket i en rekke tv-programmer i Finland, Sverige, Tyskland og også noen få i Norge. Etter at Numminen medvirket i underholdningsprogrammet "Stua full" i 1974, med Egil Teige som programleder, tok det 20 år før han igjen ble engasjert til noen opptreden her i landet.

Numminen er svært opptatt av finsk ølkultur, og har skrevet en bok om "mellanölsbarer" som ble utgitt i Finland i 1986. For å samle stoff til boken, drakk han seg fra pub til pub fra sør til nord i Finland. Hans kone måtte være med under turneen, for å kunne fortelle ham neste dag hva han egentlig hadde opplevd. Numminen fikk lysende kritikker for boken – den ble kalt "Finlands ölkalevala". Numminen er også meget opptatt av tangoens historie i Finland.

Konserter
I programmet møter vi M.A. Numminen under konserter på flere "mellanölspuber" i Helsingfors, der han synger for et mildest talt lettere animert publikum, på hans favorittrestaurant "Elite" og i hans morfars stuga i Lämpäälä i Tammerfors, hvor han liker å arbeide. Her blir han ikke forstyrret av dårlige kamerater.

I konsertopptak synger Numminen med Finlands Radios Symfoniorkester, vi møter ham på Vossajazzen i Norge og hører ham framføre sin sangversjon av den østerrikske filosofen Ludwig Wittgensteins verk "Wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man zweigen".

Egenprodusert dokumentar fra Faktaavdelingen
Programleder/programansvarlig: Egil Teige
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83