Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 20. april 2008 kl 20.05 Fantastiske reiser: I isbjørnens spor

I følge med isbjørn på Svalbard

Isbjørner er avhengig av is for å få nok mat.
 (Foto: BBC)
Isbjørner er avhengig av is for å få nok mat. (Foto: BBC)
Noen få hundre kilometer fra Nordpolen, i isødet på Svalbard, er Steve Leonard på sporet av Aurora, en radiomerket isbjørnhunn med sin lille unge. Hun har reist hele fem tusen kilometer mens hun prøver å finne mat til seg selv og ungen.

Den beste næringen for isbjørner er ringsel, som bjørnene fanger fra isen. Når sommeren kommer og isen smelter, blir selene vanskelige å få tak i. Derfor trekker isbjørnene nordover til islagte områder for å fange selunger.

Steve må reise langt inn i det ukjente, fremmede isødet for å kunne følge isbjørn-mammaen Aurora og hennes sårbare lille unge på reisen.

Bjørnemamma lærer ungen å jakte
Aurora har en strevsom jobb med å oppdra ungen sin, og den må lære alt av moren. Isbjørnunger er sammen med moren i over to år før den kan klare seg alene.

Aurora er en gammel bjørn, og derfor har hun bare fått én unge denne gangen. Isbjørner får vanligvis to når de er yngre. Det er bra for Aurora å slippe litt lettere fra strevet.

Isbjørnenes reise starter når hunnen kommer ut av hiet nede i bakken sammen med ungen. Som alle isbjørnmødre har Aurora ligget gjemt i en hule hele vinteren, og ved juletider ble ungen født. Resten av vinteren har den lille bjørnen vokst seg større mens den levde av morsmelk.

Når våren kommer, drar isbjørnene nordover til isen. Bare halvparten av isbjørnungene klarer denne slitsomme reisen, og Dave er spent på om det går bra med Aurora og ungen. Etter mange dager med bekymret leting får han svaret.

I det imponerende islandskapet får vi også se isfjell som kalver, og tusenvis av alkefugler som lett kan bli isbjørnmat.

Om serien
Det kreves enorm fysisk styrke å følge et dyretrekk. I tillegg må dyrene krysse livsfarlig terreng. Hvordan klarer de å utføre dette kunststykket? Og er det mulig for et menneske å holde tritt? Den britiske veterinæren Steve Leonard kaster seg ut i det.

Ved hjelp av villmarkseksperter og satellittoppkoplet laptop prøver Steve å forklare hva det er med dyrenes biologi som gjør dem i stand til å gjennomføre et dyretrekk.

Steve Leonard er kjent fra blant annet serien "Veterinærene i praksis" ("Vets in Practice").


Britisk dokumentarserie
Produksjon: BBC (2007)
Originaltittel: Incredible Journeys with Steve Leonard: In the footsteps of the ice bear
Kontaktperson: Berit Ekholdt, tlf 23 04 94 50 / 99 79 77 43
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no