Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 4. juni 2008 kl 20.10 Planeten vår: Ørken

Et myldrende liv

Baktriakamelen lever i Gobi-ørkenen, og er en av verdens mest truede dyrearter.
Baktriakamelen lever i Gobi-ørkenen, og er en av verdens mest truede dyrearter.
Mytene vil ha det til at ørkenområdene er nærmest livløse. I virkeligheten er de blant de mest varierte av våre økosystemer.

En tredel av jordens landområder er ørken, men det tørre klimaet er ingen hindring for et mylder av liv, noen av dem blant de mest sjeldne artene som finnes.

I Gobi-ørkenen i Mongolia lever en av de mest sjeldne pattedyrene på jorden, baktriakamelen. Denne utrydningstruede arten overlever ved å spise sone. I Chiles Atacama-ørken møter vi øgler som får væske ved å slikke dugg fra kaktus.

Flyktige fenomener
Ørkenområdenes utseende kan endres i løpet av kort tid. Kamera er til stede når en kilometer høy sandstorm herjer i Sahara, og når det oppstår en elv som bare varer i en dag før den er tørket ut. Vi er også vitne til en gigantisk gresshoppsverm i Death Valley i USA. Svermen er 65 kilometer bred og 160 kilometer lang, og gresshoppesamlinger av denne størrelsen oppstår bare hvert 30 år.

Programmet avsluttes med en unik sekvens fra Namibias ørken, der vi blant annet følger elefanter på vandring og ørkenløver på jakt.

Om serien
Hva er ca 4,6 milliarder år gammel, rund som en kule, innholdsrik som intet annet og som 40 kamerafolk bruker 5 år og 10 000 timer med film på å observere? Svar: Jordkloden.

BBC kjenner nærmest ingen begrensninger når de skal lage naturprogrammer. Og godt er det. Resultatet er nemlig produksjoner som nærmest renner over av fantastiske bilder, morsomme og kuriøse fakta og opplysninger, eksklusive og unike opptak av de mest sky skapninger på de minst tilgjengelige steder.

Denne gang er ambisjonene større enn noen sinne. Vi skal kort og godt lære vår egen planet å kjenne. Fem års filming på over 200 forskjellige steder over hele kloden er kuttet ned til fem programmer, hvert med sitte begrensede tema. ele serien er filmet i HD-tv, noe som gir sylskarpe ilder. Over 2000 dager i felt er belønnet med unike opptak:

Vi er vitne til isbjørnmoren som kommer ut fra vinterdvale med to unger. Vi ser når en hvithai angriper en intetanende sel. Vi blir med inn i gigantiske grottesystemer og beundrer en million reinsdyr mens de tar seg over den arktiske tundraen. Jordklodens fantastiske mangfold blir grundig dokumentert og forklart.

De norske kommentarene er ved Frode Stang.

Programmet er sendt tidligere.

Innkjøpt naturserie fra BBC Worldwide (2005)
Originaltittel: Planet Earth
Produsent: Alastair Fothergill
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf: 23 04 78 53/907 75 758
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900