Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 19. oktober 1999 kl 20.35 Den kalde krigen: Etter Stalin 1953-1956

Den kalde krigen: Etter Stalin 1953-1956

NRK2 tirsdag 19. oktober kl 20.35
Den kalde krigen: (7:24) Etter Stalin1953-1956

Oppstander i DDR, Polen og Ungarn

Da Stalin døde i mars 1953, håpet man i Vesten at det snart ville skje en oppmykning av forholdet mellom supermaktene. Håpet ble knust da flere oppstander i Øst-Europa nådeløst ble slått ned av sovjetiske tropper, med Vesten som passiv tilskuer.
I USA satt nå tidligere general Eisenhower som president, med utenriksminister Foster Dulles og visepresident Richard Nixon som nære antikommunistiske medarbeidere. De ville gjerne få stoppet kommunistenes fremmarsj, men helst uten bruk av atomvåpen.
I Moskva hadde Stalins død etterlatt seg et foreløpig vakuum. Etter en intern maktkamp gikk den tilsynelatende jordnære og folkelige Nikita Krustsjov av med seiren.
I DDR satt en iherdig stalinist, Walter Ulbricht, som leder. Han brukte kjente brutale metoder til å kvele enhver opposisjon. En arbeideroppstand i 1953 ble løst ved at Ulbricht i forståelse med Kreml sendte sovjetiske stridsvogner rett inn i flokken av demonstranter. 40 mennesker ble drept og flere tusen arrestert.
Det samme skjedde i Ungarn der en beryktet diktator, Rakosi, hersket med frykt og terror. Det ble så galt at Kreml sørget for å skifte ham ut med Imre Nagy, en noe mer romslig politiker.
Dette var imidlertid ikke nok for å berolige ungarerne. De strømmet ut på gatene og forlangte nye reformer. Mens Nagy forholdt seg taus, innkalte den øvrige kommunistiske ledelsen hjelp fra sovjetiske styrker.
Den væpnede kampen varte i fire dager, og utover høsten fortsatte urolighetene inntil all opposisjon ble knust i november samme år. Da hadde 200 000 ungarere flyktet til Østerrike og videre til andre land i Vest-Europa.

Om serien
Det er Turner Original Production i samarbeid med CNN og Jeremy Isaacs Production som står for den store samtidshistoriske serien. Jeremy Isaacs er for øvrig samme mann som på 70- tallet laget tv-suksessen En verden i krig. Opptak er gjort over store deler av verden.
Fra begge sider av Jernteppet er det gjort en lang rekke intervjuer med topp-politikere, militære sjefer og etterretningsfolk. Dessuten kommer også alminnelige mennesker til orde for å fortelle hvordan de opplevde disse årenes permanente krigstrussel.

NRK2 torsdag kl 20.35

Amerikansk dokumentarserie i 24 deler
Producer: Jeremy Isaacs, CNN, Turner
Originaltittel: Cold War
Pressekontakt: Siri G. Meyer, tlf 23 40 81 23