Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 12. september 1999 kl 19.30 Dokumentar: En bedre skole - og hvorfor?

Dokumentar: En bedre skole - og hvorfor?


NRK2 søndag 12. september kl 19.30
Dokumentar: En bedre skole - og hvorfor?

Er privatskoler løsningen?

I kjølvannet av den norske skoledebatten sender NRK2 en BBC- dokumentar om britiske privatskoler, som Storbritannia har lang tradisjon for.
I Storbritannia sender stadig flere foreldre sine barn til privatskoler. Opptaksprøvene til de beste skolene er knallharde og konkurransen stor. Billig er det heller ikke.
- Atmosfæren er helt panisk, forteller far til en av jentene som har søkt om opptak på Palmers Green High School, en frittstående pikeskole i Nord-London. Foreldrenes tro på det offentlige skolevesenet er svekket. Og mange er innstilt på å betale 5000 engelske pund - mer enn 60.000 kroner - i året i skolepenger for sine håpefulle.
Men det er bare plass til én av syv, av disse ti år gamle jentene. Skolen må derfor ha en usedvanlig streng opptaksprøve for å kunne plukke ut dem som skal få begynne på Palmers Green High School.
Men hvordan i all verden skal man kunne vurdere det akademiske potensialet til en ti år gammel elev? I praksis kan det bety at barnet ved å pille seg i nesa under intervjuet, kan ødelegge alle sine sjanser til å få en god utdannelse.

NRK2 søndag kl 19.30
Tidligere sendt NRK1 17.8.99

Bilde (via Scanpix/Internett)
I Storbritannia har det offentlige skolevesenet fått hard kritikk de senere årene. Det har ført til at stadig flere foreldre velger å sende sine barn til privatskoler.

Innkjøpt dokumentar
Produsert av BBC
Originaltittel: Testing Times
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41