Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 18. juli 2002 kl 22.40 Dok22: Vikingblod

Slavehandel på Irland

Vikinger slo seg ned på Irland og øyene rundt Skottland, men særlig hyggelig mot sine nye landsmenn var de ikke. Julian Richards følger vikingenes ferd langs sjøveien til Dublin.

Julian Richards følger de rike arkeologiske sporene etter vikingenes ferd fra sine hjem i Norge til Dublin. På øyene nord og vest for Skottland oppdager Richards spor etter vikingers bosetting, og bevis for handel. Men hvordan kunne vikingene leve side om side med de lokale piktiske samfunnene? Noen mener at vikingene og pikterne var alt annet enn gode naboer, og at folket fra nord nærmest bedrev etnisk utrenskning.

Vikingenes bosetting strakk seg også videre mot Irland, og vikingsølv har blitt funnet over hele øya. Slik rikdom kommer ikke av seg selv, og viser at handel var en viktig inntektskilde. Mye tyder på at Dublin ikke bare var en viktig utpost for velstand og handel, men at byen også kan ha vært et senter for slavehandel.

Om serien
Vikingene var et fryktløst folk som satte spor etter seg, også på sine herjinger langs den britiske kysten. Historiene og mytene om de brutale vikingenes overgrep er mange, og uten å støtte seg til vitenskapen kan det være vanskelig å finne konkrete svar. Julian Richards tar i bruk de nyeste verktøyene innen arkeologi og genetisk vitenskap for å finne spor etter vikingenes innflytelse på de britiske øyer.

Britisk produksjon i fem deler fra 2001
Originaltittel: Blood of the Vikings
Produksjon: BBC
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 72 36