Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 23. februar 2005 kl 22.30 Migrapolis: Farvel, Norge

Ofrer fedrelandet for kjærligheten

Øystein Schjetne har bilde av sitt livs kjærlighet, Catelina, og seg selv på musematten (Foto: NRK)
Øystein Schjetne har bilde av sitt livs kjærlighet, Catelina, og seg selv på musematten (Foto: NRK)
På en forretningsreise til Columbia for fire år siden møtte Øystein Schjetne sitt livs kjærlighet, Catelina. De ble sittende å snakke hele natten igjennom, og han skjønte at dette var noe spesielt. – Det var et av de få møtene man har her i livet, hvor man føler at alt klaffer, forteller han.

Problemet er at Catelina ikke får turistvisum slik at hun kan komme på besøk til Norge. Først må de gifte seg. Derfor har Øystein valgt å flytte til Columbia inntil videre. – Vi ønsker å gifte oss på sikt. Men i andre land enn Norge er giftemål et alvorlig skritt å ta. For en jente fra et katolsk land må være helt sikker på at det er dette hun vil, ettersom ekteskap bare kan oppløses ved for eksempel påvist mishandling.

Enklere liv i USA
15 år gamle Miriam Shakella opplever at hun ikke passer helt inn i det norske samfunnet fordi hun er halvt afroamerikansk. Noen tøffe år på barneskolen som mobbeoffer har satt dype spor i jenta. I fjor bestemte hun seg for å flytte til Texas hvor faren hennes bor, og det angrer hun ikke på. – Jeg reiste for å være sammen med faren min. Dessuten har jeg aldri følt meg helt vel i Norge. I USA er det så mange folk med ulik bakgrunn at de ikke har fordommer mot hverandre, fordi det har vært sånn så lenge, forteller hun.

Moren til Miriam, Fride Kramer Riseng, synes det er trist at datteren bor så langt unna. – Men for meg er det aller viktigste at datteren min er glad. Og noen grunner var så tungtveiende i dette tilfellet at jeg bare må akseptere det, sier hun.

Vender hjem
For 30 år siden kom Ekambaram Sundaram til Norge. Han ville søke lykken i Vesten, og endte i Harstad. Ekambaram har hatt en vellykket karriere, først innenfor landbruk, og nå også i kjøp og salg av eiendom. Allikevel er han ikke helt fornøyd. Det blir han ikke før han er tilbake i India, så nå pakker han og kona sakene, og forlater Norge.

– Norge, det er for ungdommen det, vet du. Etter 30 år har jeg fått nok av å bo i Norge. Jeg er 55 år nå, og i India tar man bedre vare på de gamle. Det kommer av en tradisjonell respekt for de som er eldre, sier Ekambaram. Men han kommer til å savne Norge også, forteller han. Spesielt det røffe været i Nord-Norge. – Jeg liker stormene her oppe, avslutter han.

Egenprodusert flerkulturelt magasin fra Østlandssendingen
Prosjektleder: Marianne Mikkelsen, tlf: 91 54 06 26
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78

Vises også i Nett-TV.