Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 14. januar 2007 kl 21.05 Supersize Me

Fett ligger tynt an

Påmm fji – fett produkt sentralt plassert på fast food-kjedenes matseddel. (Foto: Sandrew Metronome Norge AS/USA)
Påmm fji – fett produkt sentralt plassert på fast food-kjedenes matseddel. (Foto: Sandrew Metronome Norge AS/USA)
Hvorfor er amerikanere generelt så overvektige? Forklaringen får du i "Supersize Me", en humoristisk dokumentar med underliggende alvor.

Amerikanernes lyst på fast food er umettelig. Eller synes det bare slik? I dokumentaren spørres det om det er befolkningens feil eller om skylden ligger hos landets fast food-kjeder.

Smellfete fleskelass
"Supersize Me" tar en titt på de juridiske, finansielle og fysiske kostnadene for amerikanernes overdrevne fedme. For det er mer enn illevarslende at 37 prosent av amerikanske barn og unge drasser rundt på altfor mye flesk. Og at to av tre voksne er overvektige eller direkte smellfete.

USA feteste by
Ernæringseksperter i 20 forskjellige amerikanske byer medvirker i dokumentaren. Noen av dem blir intervjuet i Houston i Texas, USAs "feteste" by. Ellers får en mengde folk som er involvert i spørsmålet om fedme, også uttale seg – stadsfysikuser, gymlærere, skolekjøkken-kokker, lovmakere etc.

McDonald’s hele måneden
Amerikaneren Morgan Spurlock som har laget dokumentaren, ser noenlunde slank ut. Hvordan han tar seg ut etter en hel måned bare med McDonald’s-mat, får vi også se i "Supersize Me".

Alt i alt blir det en fet matseddel, og Spurlocks besøk til legen etter hvert som måneden skrider fram, resulterer i foruroligende advarsler.

Morgan Spurlock innrømmer gjerne at "Supersize Me" er et satirisk knyttneveslag under beltestedet. Og han advarer om at spørsmålet "Skal det være pommes frites?" aldri vil lyde like fristende etter at du har sett dette programmet.

Svensk dokumentar (2003)
Originaltittel: Supersize Me
Produsert av: SANDREW METRONOME NORGE AS/USA
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, mail: info@nrk.no