Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 tirsdag 7. juli 2009 kl 21.35 Livvaktene

Farlig materiale

Livvaktene (5): Aisha (Kate Kjølbye, t.v.) og livvakten Jasmina (Cecilie Stenspil) er søstre. Jasmina får et avgjørende telefontips av Aishas klassevenninne på Socialhøjskolen i København. (Foto: DR)
Livvaktene (5): Aisha (Kate Kjølbye, t.v.) og livvakten Jasmina (Cecilie Stenspil) er søstre. Jasmina får et avgjørende telefontips av Aishas klassevenninne på Socialhøjskolen i København. (Foto: DR)
Livvakten Jasmina i det danske politiets etterretningsorgan PET blir kontaktet av en fjern bekjent, Huma, som bor i en av Københavns forsteder hvor en stor del av beboerne er muslimer.

- Terror er forbudt ifølge islam, sier stemmen på telefonen. Oppringeren er Huma, som går på Socialhøjskolen i København sammen med søsteren til livvakten Jasmine.
På parkeringsplassen utenfor blokken hun bor i, har Huma iakttatt to unge menn. Med stort hastverk lemper de plastsekker med et kjemisk materiale inn i bagasjerommet på en bil.

Huma for og imot
Huma er selv muslim og mener at det danske politi er i ferd med å demonisere hennes religion. Men hun velger å kontakte Jasmina på grunnlag av det hun har sett. Hun forteller at det tydelig sto å lese "37% ammoniumnitrat" på sekkene hun så.

Da Jasmine innrapporterer samtalen hun har hatt med Huma, vil hennes sjef gå til husransakelse hjemme hos de to unge mennene med gjødningskjemikaliene.

Men PETs ledelse går imot husransakelsen…

Om serien
"Livvaktene" er en nyskapende dansk spenningsserie om tre unge livvakter som setter livet på spill i demokratiets tjeneste. Det er Jasmina, annengenerasjons innvandrer, det er jegersoldaten og don juan’en Jonas samt odelsgutten Rasmus. Sending ti fredager i Detektimen.
I tillegg til livvakt-aspirantene Jonas Goldschmidt, Jasmina El Murad og Rasmus Poulsen teller gruppen i det danske politiets etterretningstjeneste også kriminalinspektør Leon Hartvig, politimester Benedikte Tønnesen, overassistent Diana Pedersen, gruppeleder Kurt Birk (Lille-Kurt), visekriminalkommisær Kurt Henriksen (Store-Kurt) og rettspsykiater Jørgen Boas.
Serien er skapt av Mai Brostrøm og Peter Thorsboe som også sto bak krimserien "Ørnen", tidligere sendt i NRK. De to startet samarbeidet med den danske serien "Rejseholdet".
Forfatterparet tiltrakk seg ikke bare dansk og nordisk oppmerksomhet, men i høy grad også internasjonal oppmerksomhet da begge de sistnevnte seriene ble hedret med hver sin International Emmy Award.

Dansk spenningsserie i ti deler (2008)
Originaltittel: Livvagterne
Produsent: Danmarks Radio TV Drama
I rollene: André Babikian (livvakt Jonas Goldschmidt), Thomas W. Gabrielsson (kriminalinspektør Leon Hartvig), Ditte Gråbøl (overassistent Diana Pedersen), Ellen Hillingsø (politimester Benedikte Tønnesen), Tommy Kenter (rettspsykiater Jørgen Boas), Cecilie Stenspil (livvakt Jasmina El Murad), Søren Vejby (livvakt Rasmus Poulsen) m.fl.
Kontakt i Programinformasjon: StSteinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 info@nrk.noLENKER
  • Les mer