Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 30. juli 2006 kl 20.35 Herskapelig: Château Merveilleux på Hvaler

Drømmen om Provence

Toppen Bech og William Jansen i samtale om Chateau Merveilleux på Hvaler. (Foto: NRK)
Toppen Bech og William Jansen i samtale om Chateau Merveilleux på Hvaler. (Foto: NRK)
På Hvaler i Østfold har ekteparet Solveig Svebakken og William Jansen gjennom ti år bygget seg en fransk drøm, Chateau Merveilleux. Hit reiser Toppen Bech for å ta det spesielle huset i nærmere øyesyn.

Historien om det praktfulle huset på Hvaler er en fengende fortelling om gjenbruk, stayerevne og drøm. William og Solveig har lagt hele sin sjel i huset og samlet smakfulle skatter fra sine reiser til utlandet. I tillegg har de med egne hender renset og murt de titusenvis av mursten som gir huset det helt spesielle utrykket!

Blant gjenstandene ekteparet har valgt å pryde huset sitt med er det et maleri som programlederen finner spennende. For det er ikke bare Toppen Bech som er på Hvaler i kveld. Hun har også invitert med seg kunsthistorikeren Tommy Sørbø som blir meget engasjert i kunstverket som illustrerer Jesus fødsel.

Chateau Merveilleux rommer også hele fire kakkelovner. Dermed er det duket for en liten digresjon hva kakkelovner angår. For William Jansen har selvsagt meninger hva angår oppvarming av store hus også. I tillegg er den geskjeftige mannen i full gang med å innrede sitt eget baderom i huset - og har vært i utlandet for å hente hjem marmorsøylene som skal pryde rommet.

Om serien
Herskapelig er en opplevelsesserie for alle som er interessert i kulturhistorie, estetikk, hus, hage, storgårder og herregårder. Med Toppen Bech som omviser åpnes dører til en verden de færreste ante eksisterte – i hvert fall ikke i Norge.

Programmet er sendt tidligere.

NRK Underholdningsavdelingen
Programleder: Toppen Bech
Produksjonsleder: Berit Ruud Bekken
Pressekontakt: Marianne Vinje, tlf 23 04 99 18/988 588 80,