Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 18. oktober 2004 kl 22.10 Dok1: For Gud er med oss

Drivkraften bak Bush

Det kristne evangeliske kirkesamfunn har stor innflytelse i Det hvite hus. (Foto: Lumiere Productions)
Det kristne evangeliske kirkesamfunn har stor innflytelse i Det hvite hus. (Foto: Lumiere Productions)
Hva er drivkraften bak George W. Bush? Store deler av verden mener han fører en selvrettferdige retorikk, at han har en innsnevret horisont og en grenseløse selvsikkerhet, noe de forbløffes over. Men for de kristne evangeliske kirkemedlemmer – det religiøse konservative høyre i USA – snakker Bush absolutt fornuft.

Særlig i forhold til tidligere amerikanske presidenter som sprang ut av det religiøse konservative høyre, er Bush den rette mann. Først og fremst mener de at han ikke som sine forgjengere lar seg hefte av alle kompromisser og skuffelser som politikken fører med seg.

Religiøs utviklingshistorie
Den andre delen av "For Gud er med oss" i Dok1 gir oss den religiøse utviklingshistorien til George W. Bush. Sett fra de kristne evangeliske kirkemedlemmenes synspunkt, dreier det seg om en personlig historie med en kristen moral.

Men sett fra utsiden av dette miljøet, så har Bush’ liv vært preget av en enestående og ofte nokså forvirrende blanding av oppriktig tro og politiske kalkuleringer.

Dokumentaren gir en kritisk gjennomgang av den mye omtalte religiøse gjenfødelsen til Bush og hans vei til makten. Den ser også på hans føringer i verdenspolitikken for å bringe på banen en særskilt amerikansk krysning av religion og politikk, en politikk som har vidtrekkende konsekvenser for verden omkring.

Amerikansk dokumentar i to deler (2004)
Originaltittel: With God on Our Side: George W. Bush & the Rise of the Religious Right
Produsert av: Lumiere Productions, Inc.
Kontaktperson i Programinnkjøp Dokumentar: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64,
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57 ()