Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 6. mars 2007 kl 20.25 Kroppen: Kroppen - Øye

Øye for detaljer

Truls Svendsen er opptatt av øyet i kveldens program. (Foto: Monster)
Truls Svendsen er opptatt av øyet i kveldens program. (Foto: Monster)
Truls vil finne ut hvordan øyet fungerer. Han går grundig til verks, og er innom alt fra blikkregler til fargeblindhet og tårer.

Truls Svendsen møter hudlege Ole Fyrand i kveldens program og lærer mye nytt om øyet. I følge Fyrand finnes nemlig flere blikkregler, og for å unngå ubehag hos dine medmennesker er det viktig å følge disse.

Fyrand lærer også Truls å se etter engasjement og begeistring hos det motsatte kjønn, noe han kan gjøre kun ved å studere den utkåredes pupiller!

"Kroppen"s programleder gir også fargeblindhet et ansikt i kveld. For der de fleste kan skjelne mellom basisfargene rød, grønn og blå, sliter Truls med å se de helt store nyansene. Vi blir med inn i hans noe mer fargefattige verden.

I tillegg blir Truls tegnet av Arild Midthun, og programmets fastlege, Tina Jakobsson, forteller om de tre ulike typene tårer som finnes.

Ukens kjentmannskropp er eks-alpinist Kjetil André Aamodt. Han innrømmer at han trolig er mer opptatt av kropp enn hjerne, og at han har en viss forkjærlighet for sin egen bakende.

Om serien
Truls Svendsen er programleder for "Kroppen", og i løpet av åtte programmer tar han for seg ulike deler av menneskekroppen. I samtaler med fagfolk og kjentfolk avliver han myter, stiller smarte og dumme spørsmål og lar seg imponere av hvor fantastiske vi alle egentlig er.

Programserien tar opp spørsmål som sikkert de fleste har stilt seg, men egentlig aldri har fått svar på. For hvorfor har menn brystvorter? Hvor kommer tårer fra, og hva er egentlig leamus? Hvorfor er det bare menn som får skjegg? Hvorfor får vi gåsehud av vakker musikk, og hvordan ser verden ut når man er fargeblind?

I løpet av serien stifter vi også bekjentskap med fastlege Tina Jakobsson. Hun svarer på små og store spørsmål om alt som har med kropp å gjøre. I tillegg møter vi i spalten "Kjentmannskroppen" hver uke en kjent person som snakker om sitt forhold til kropp.

Innkjøpt dokumentarserie (2007)
Programleder: Truls Svendsen
Produsent: Monster
Produsent: Ingvild Daae
Pressekontakt: Marianne Vinje , tlf 23 04 99 18/988 588 80,
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 info@nrk.no