Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 8. september 2002 kl 21.15 Presidenten

Presidentens fortid

Hva farer gjennom hodet til Josh Lyman (Bradley Whitford), vise-stabssjef i Det hvite hus, mens han ligger på operasjonsbordet etter et attentat mot presidenten? (Foto: Warner Bros.)
Hva farer gjennom hodet til Josh Lyman (Bradley Whitford), vise-stabssjef i Det hvite hus, mens han ligger på operasjonsbordet etter et attentat mot presidenten? (Foto: Warner Bros.)
Staben i Det hvite hus er kastet ut i et kaos sammen med landets førstedame og hennes familie. To attentatmenn har lykkes å skyte ned landets leder og hans vise-stabssjef.

Mens kirurgene prøver å redde livet til vise-stabssjef Johs, forsvinner han inn i en drøm om den tidlige tiden da han var med å stable Josiah Bartlet på beina som presidentkandidat. Som dreven valgkampstrategiker for en senator, forbløffes Johs av den ukjente guvernør Bartlets
talegaver under de innledende valgrundene på Demokratenes presidentkandidat. Johs havner på lag med Leo og Toby, og han kaller inn sin venn Sam, en dreven New York-advokat, som senere blir pressesjef C.J.s nestkommanderende.

Et vinnerlag
Bartlet har problemer med å forestille seg selv som landets president, inntil han ser valgkampstrategien og planene som Toby, Sam og Josh har lagt for ham. Det blir vendepunktet, og herfra og ut er Bartlet-teamet en sammensveiset enhet. Kameratskapet innad er sterkt allerede før de avgjørende prøvene kommer.

Forfeilet mål
Josh kommer til seg selv etter en operasjon i brystkassen. Samtidig pågår en intens jakt etter en mann som forsøkte å signalisere et eller annet til revolvermennene under attentatet. Han blir pågrepet og avslørt som medlem av en rasistisk innstilt gruppe. Og saken tar en ny vending: Målet for attentatet er likevel ikke USAs president…

Mer om serien
I ”Presidenten” følger vi Josiah Bartlet (Martin Sheen) og hans lojale stab gjennom de store og små begivenheter som preger hverdagen i Det hvite hus. Det handler ikke bare om den politiske tautrekkingen som foregår i kulissene, men også om personlige forhold, maktkamp, kjærlighet og vennskap. Serien er kjennetegnet av mye humor og inngående kjennskap til det ”hemmelige” spillet i amerikansk politikk.

President Josiah Bartlet tilhører Demokratene, og bak hans folkelige utstråling skjuler det seg en skarp hjerne og et oppriktig engasjement for det han tror er til beste for landet. Til tross for det konstante presset fra ulike interessegrupper, lar han sin egen overbevisning komme først. Mange lar seg forlede av hans godslige sjarm – bare for å oppleve et hensynsløst motangrep når de minst venter det.

Bartlets dedikerte stab står på fra morgen til kveld for å styrke bildet av presidenten blant presse og publikum. Stabssjefen Leo McGarry (John Spencer) er hans nærmeste allierte og fortrolige. Han har en jordnær forstand og en sikker nese for det som rører seg blant folket. Selv om han betrakter presidenten som en kløne, forsvarer han ham med nebb og klør, og han slår nådeløst ned på stabsmedlemmer som utsetter presidenten for negativ publisitet.

Stabens nestkommanderende er Josh Lyman (Bradley Whitford). Josh er en dreven valgkampstrategiker som tillegges mye av æren for at Bartlet ble valgt til president. Imidlertid har han sterke meninger som han ikke alltid uttrykker like diplomatisk, noe som forårsaker høye bølger rett som det er.

Mandy Hampton (Moira Kelly) er en meget begavet politisk rådgiver med tusen jern i ilden og snakketøyet på høygir. Hun har tidligere hatt et forhold til Josh.

Pressesekretæren C.J. Cregg (Allison Janney) er ekspert på å avlede pressens nærgående spørsmål med stil og dyktighet. Hun demper gemytter og holder ”ulvene” på avstand sammen med kommunikasjonssjefen Toby Ziegler (Richard Schiff). Han har en uformell stil og en kynisk sans for humor som har reddet ham ut av mang en kinkig politisk situasjon. Alle sider ved en sak blir grundig analysert før Toby tar en beslutning.

Tobys nestkommanderende Sam Seaborn (Rob Lowe) er hans rake motsetning, et rendyrket politisk dyr som med letthet utformer passende erklæringer for presidenten. Detaljene er han imidlertid ikke så nøye med, han har lett for å ta snarveier. Dessuten har han en forkjærlighet for kvinner som lett kan komme til å sette hans lovende karriere i fare.

Med sine ulike egenskaper utgjør presidentens utvalgte et slagkraftig team som spiller en avgjørende rolle i styringen av landet. Nasjonen overlever på grunn av – men til tider også på tross av – det som skjer i den vestre fløyen i Det hvite hus.

Amerikansk dramaserie
Av Aaron Sorkin
Originaltittel: The West Wing (Serie 2)
Produksjon: Warner Bros. for NBC
Med bl.a. Martin Sheen, Rob Lowe, Allison Janney, John Spencer, Richard Schiff, Dule Hill, Moria Kelly og Bradley Whitford
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57