Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 26. juni 2002 kl 21.05 Niern: Ghosts of Mississippi

Utrettelig kamp for rettferdighet

Alec Baldwin har rollen som advokaten Bobby DeLaughter.
Alec Baldwin har rollen som advokaten Bobby DeLaughter.
Den svarte borgerrettighetsforkjemperen Medger Evers ble skutt og drept i 1963. Drapsmannen ble stilt for retten, men etter to rettssaker gikk han likevel fri fordi juryen ikke kunne bli enige. Etter over 30 år blir det blåst nytt liv i saken.

Uredd og med stort pågangsmot går den unge advokaten Bobby DeLaughter inn for å samle nye bevis som kan få morderen dømt.

Filmen er basert på en sann historie. Evers' kamp for de svarte utspant seg i staten Mississippi. Like etter midnatt 12. juni 1963 ble han skutt og drept like utenfor sitt hjem. Hans kone Myrlie (Woopie Goldberg) og deres tre små barn var vitner. Morderen var rasisten Byron De La Beckwith (James Woods), en fryktet mann som til og med Ku Klux Klan skydde.

De La Beckwith gikk gjennom rettsapparatet to ganger, men uenigheten blant juryen, som besto utelukkende av hvite, førte begge gangene til at han slapp fri. Takket være Myrlies utallige henvendelser, ble saken tatt opp igjen, 32 år etter.

Problemer i kø
Det er advokaten Bobby DeLaughter (Alec Baldwin) som får oppdraget. Men er det fortsatt mulig å reise tiltale mot drapsmannen etter alle disse årene? I utgangspunktet ser det håpløst ut, og Bobby møter store problemer. Bevis mangler, viktige vitner er borte og papirer fra de to foregående rettssakene er forsvunnet. I tillegg blir Bobby truet på livet, og han får problemer i ekteskapet.

Betaler han for høy pris for å få dømt en morder tre tiår etter at ugjerningen ble begått?

Historie fra virkeligheten
Mordet på Evers og de påfølgende rettssakene hadde stor innvirkning både på den enkelte amerikaner og på rasesituasjonen i landet.

- Vi har ikke avveket en en tøddel fra det som virkelig skjedde. Det er en forbløffende historie som mange sikkert vil tro vi har diktet opp, sier regissør Rob Reiner, som bedyrer at han har portrettert karakterene så ærlig som mulig.

Reiner er mannen bak kassasuksesser som "The American President", "A Few Good Men" og "When Harry Met Sally".

Amerikansk spillefilm fra 1996
Originaltittel: Ghosts of Mississippi
Regi: Rob Reiner
I rollene: Alec Baldwin, Woopie Goldberg, James Woods
Pressekontakt: Hilde Ljøen, tlf. 23 04 72 36