Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 8. desember 2002 kl 18.40 På vår lille, store jord

Charlottes dagbok

Jødiske Charlotte Avigail er hovedperson i det andre programmet om barn som tilhører ulike trossamfunn. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Jødiske Charlotte Avigail er hovedperson i det andre programmet om barn som tilhører ulike trossamfunn. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Charlotte Avigail og familien hennes er fra Norge og Israel. De er norske jøder og tilhører det mosaiske trossamfunn.

Charlotte er hovedperson i det andre programmet i adventsserien om barn med en annen tro enn den kristne. Hun er glad i å skrive, og lurer på om hun skal bli journalist.

Under hodeputen sin har Charlotte en dagbok. Der skriver hun ned tankene sine.

Om jødedommen
Jødisk religion har utviklet seg gjennom flere tusen år og bygger på skriftene i Det Gamle Testamentet, især Moses lovbestemmelser – Torahen eller Mosebøkene. Gjennom Moses inngikk Gud en pakt med det jødiske folk som danner grunnlaget for jødedommen.

Den jødiske religionen berører alle livets sider. Det er regler for hva man spiser, for bønn og gudstjenester. Hver lørdag er det sabbatsfeiring, og kalenderen inneholder mange små og store hellidager som feires i hjemmet og i synagogen.

Det finnes i alt drøyt 14 millioner jøder i verden. Det Mosaiske Trossamfunn i Norge har rundt 1000 medlemmer.

Om serien
”På vår lille, store jord” handler om hvordan barn som tilhører en annen tro enn den kristne opplever nedtellingen til jul. Her møter vi fire norskfødte jenter i alderen 9 til 11 år som tilhører hver sitt trossamfunn – det buddhistiske, mosaiske (jødiske), muslimske og hinduistiske.

Tanken bak ”På vår lille, store jord” har vært å bygge bro og skape forståelse mellom barn fra ulike trossamfunn. Prinsesse Märtha Louise har den bærende kommentaren i programmene, og har også deltatt i prosessen med å utvikle serien.

Egenproduksjon fra Barn- og Ungdomsavdelingen
Kommentar: Prinsesse Märtha Louise
Prosjektleder: Grete Høien
Pressekontakt: Helene Amlie, tlf. 23 04 77 51LENKER
  • Prinsessens jul