Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 23. juni 2001 kl 20.15 Mestersangerne fra Nürnberg, 3. akt

Siste del av Mestersangerne


Dristighet og mot seirer over lov og makt i operaen "Mestersangerne fra Nürnberg" av Richard Wagner. Hele fem timer over to kvelder i beste sendetid bruker NRK2 på å bringe seerne inn i mestersangernes verden.

Premien for motet og dristigheten heter Eva, og er det skjønneste og vakreste Walther noen gang har drømt om. Problemet er at hun bare kan vinnes gjennom en sangkonkurranse, og Walther kan ikke synge. Når han prøver seg, bryter han alle regler for god tone - bokstavelig talt.

Da trer Hans Sachs, den gamle mestersangeren i Nürnberg, inn. Han hører nemlig skjønnheten i guttens sang, og alliansen mellom Walthers dristighet og Hans Sachs' visdom vinner Evas hjerte, til regelrytternes raseri. Slik er middelalderens Melodi Grand Prix.

Nasjonalisme og jødedom
Det er trekk ved denne operaen som har gjort den meget kontroversiell. Det ene er rollen til Beckmesser, mannen som representerer regelverket. Noen fører komedien helt fram og gjør ham til en klovn, andre gjør ham til en representant for den offentlige smak. Det fins også noen som mener at denne Beckmesser representerer Wagners oppfatning av jødedommen, som i følge hans og andres teorier på den tiden ikke kunne skape noe skjønt og ekte.

Det andre vanskelige punktet er avslutningen hvor mestersangeren Hans Sachs feller sin endelige dom med scenen full av folk og faner: "Det tyske og sanne vil bare kjennes om de gamle mestere æres!" Dette ble skrevet under den tyske nasjonalismens mest fyrige ungdom, i tiden med tysk samling og den fransk-tyske krig.

Det er lett å forstå at den tyske stat gjorde "Mestersangerne" til sin nasjonalopera, for det er en artig historie og den er godt fortalt. Verre er det kanskje å svelge at folk reiste seg under sluttscenen i Bayreuth i 1924, og at Wagnerfamilien knyttet seg til den tyske kansler Adolf Hitler.

Men kveldens dirigent, Daniel Barenboim, er av jødisk herkomst - i likhet med de dirigentene Richard Wagner selv brukte.

Programleder Ragnhild Veire Berg
Prosjektleder Per Erik Kise Larsen
Pressekontakt:Steinar Dahl, tlf: 23 04 74 57


Bilde
I andre og tredje akt av "Mestersangerne fra Nürnberg" møter vi blant andre Robert Holl i hovedrollen som Hans Sachs.