Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 7. oktober 2001 kl 22.30 dok, Borgestrand: Misjonær mellom liv og død

Helgi på utposten

. Veteranmisjonæren Helgi Hrobjartsson (t.h.) og Odd Borgestrand i en leir for internflyktninger i Sør-Etiopia. (Foto: Odd Borgestrand)
. Veteranmisjonæren Helgi Hrobjartsson (t.h.) og Odd Borgestrand i en leir for internflyktninger i Sør-Etiopia. (Foto: Odd Borgestrand)
Kuler og krutt er ikke fremmed for islendingen Helgi Hrobjartsson, seniormisjonær i norsk og islandsk misjonssamband med 35 år bak seg i Sør-Etiopias urolige grenseland mot Somalia. Siden 1967 har han en rekke ganger vært under direkte beskytning når stammene har kommet i konflikt med hverandre.

- Det er viktigere å holde mennesker i live enn å frelse dem, mener Helgi. Han sysselsetter om lag 25 medarbeidere, de aller fleste muslimer, på sine utposter.

Muslimene i området sier han er nr. 3 – etter Allah og Muhammed. Og etter så lang tid i Sør-Etiopia betrakter Helgi Hrobjartsson seg selv som etiopier. Han gjør humanitært arbeid i de mest øde og forlatte områdene på grensen mellom Etiopia og Somalia, der han også er en viktig kontaktperson for Kirkens Nødhjelp. På grunn av de store avstandene i regionen har Helgi som den første fått lisens for sitt privatfly, og han har bygget opp to private flyplasser i regionen.

Uredd og mild
Programansvarlig er den tidligere NRK-medarbeideren Odd Borgestrand, som uttaler: ”Programmet dokumenterer et helt spesielt engasjement. Helgi er uredd, mild og opptatt av medmennesker. Vi skal være med ham til et par flyktningleire, i et område der han har vært med å hjelpe millioner av mennesker. Svært få kan sette seg inn i hvilket enormt psykisk press han arbeider under, uten forsikringer for eget liv og alltid mest opptatt av å hjelpe andre.”


Innkjøpt program
Programansvarlig: Odd Borgestrand
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
Bilder
1. Veteranmisjonæren Helgi Hrobjartsson (t.h.) og Odd Borgestrand i en leir for internflyktninger i Sør-Etiopia. (Foto: Odd Borgestrand)
2. ”Det er viktigere å holde mennesker i live enn å frelse dem,” mener Helgi Hrobjartsson etter 35 år i Sør-Etiopia. (Foto: Odd Borgestrand)