Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 7. september 2003 kl 20.15 En kongelig familie

Hele Europas kongelige svigerfar

Kong Christian 9 av Danmark (lengst til venstre), også kalt
Kong Christian 9 av Danmark (lengst til venstre), også kalt "Europas svigerfar", fotografert sammen med sin store familie. (Foto: DR)
I denne storslåtte danske serien legger dagens etterkommere av kong Christian 9 og dronning Louise fram slektas utrolige historie. Familien finnes over hele Europa, og i løpet av seriens seks deler forteller de om makt, kjærlighet, triumf, tragedie og ære. Og de bidrar med private fotografier og filmopptak som aldri har vært vist offentlig.

I løpet av 1800-tallet inntraff det unike at både Danmark, England og Russland satt med hvert sitt barnløse kongepar. Alle tre land manglet en tronfølger.

Den kommende kong Christian 9, dronning Victoria og tsar Alexander 2 dannet alle en sidegren i hver sin kongelige familie. Det er deres etterkommere som er Europas regenter i dag.

Den danske løsning
Den framtidige kong Christian 9 (f. 1818) vokste opp på Glücksborg slott i det daværende danske Slesvig. Han mistet sin far bare 12 år gammel og ble adoptert av sin onkel og moster, det barnløse danske kongeparet. Den danske regent stammet fra Oldenborgerne, en kongeslekt som var i ferd med å dø ut. Stormaktene stilte seg positivt til den fattige prins Christian fra Glückborg, gift med prinsesse Louise av Hessen. Sammen fikk de seks sunne barn.

Englands prinser beredt
I England var det kongelige kappløp også i gang på denne tiden. George 4s eneste barn, en datter, døde i barselseng. Kongen beordret da sine tre ugifte brødre å kvitte seg med sine elskerinner og sine barn utenfor ekteskap og snarest gifte seg med hver sin prinsesse. Først og fremst for det formål å framskaffe en egnet tronarving. I 1819 kom så den framtidige dronning Victoria til verden. Kun 18 år gammel ble hun utnevnt til dronning av Storbritannia. Hun giftet seg med prins Albert av Sachsen-Coburg-Gotha, og sammen fikk de ni barn.

Mor til den siste tsar
I Russland vokste den kommende tsar Aleksander 2 opp i Vinterpalassets store og kalde saler i St Petersburg. Han fikk en streng og militær oppdragelse, noe som kom til å prege ham resten av livet. Han forelsket seg – til sine foreldres misbilligelse – i prinsesse Marie av Hessen-Darmstadt. Det var henne han ville ha, og hun skjenket ham syv levedyktige barn, tross sitt eget dårlige helbred. Deres nest eldste sønn, den framtidige tsar Aleksander 3, giftet seg senere med den danske prinsesse Dagmar, mor til Russlands siste tsar Nikolaj 2.

I andre deler av serien følger vi det danske kongehusets forgreninger gjennom kong Christian 9 og dronning Louise – bl.a. til Norge, Sverige, Belgia og Luxembourg. I del tre skal vi til Storbritannia, del fire til Russland, mens femte og siste del tar oss til Hellas, Spania og Balkan-landene.

Innkjøpt dansk serie
Originaltittel: A Royal Family
Regi: Anna Lerche og Marcus Mandal
Produksjon: DR (2003)
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, tlf. 23 04 93 64
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57


LENKER
  • www.enkongeligfamilie.dk