Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 2. mai 2007 kl 21.25 Niern: Mytteriet på Caine

En uvanlig hendelse til sjøs

Mytteriet på Caine: Mannskapet på Caine, med kapteinen Queeg (Humphrey Bogart) i forgrunnen. (Foto: Columbia Pictures)
Mytteriet på Caine: Mannskapet på Caine, med kapteinen Queeg (Humphrey Bogart) i forgrunnen. (Foto: Columbia Pictures)
Under andre verdenskrig, om bord på et lite, ubetydelig skip tilknyttet den amerikanske stillehavsflåten, finner en uvanlig hendelse sted. Skipets kaptein blir fratatt sin myndighet, og kommandoen blir overtatt av nestkommanderende – et regelrett mytteri.

Under rettssaken som følger blir det klart at kapteinen er mentalt ustabil, kanskje til og med sinnssyk. Marinen må avgjøre om mytteriet på Caine var en forbrytelse, eller en modig handling som reddet skipet fra undergang.

Paranoid kaptein
Om bord på Caine regjerte den paranoide kapteinen Philip F. Queeg. Mannskapet besto blant andre av den lojale nestkommanderende Stephen Maryk, den kyniske velferdsoffiseren Thomas Keefer og den unge aspiranten Willie Keith. Queeg er ansvarlig for flere hendelser om bord, alt fra raseriutbrudd over forsvunne jordbær til farlige ordre under en invasjon. Til slutt ber Keefer nestkommanderende Maryk om å studere marineinstruksene for å se på mulighetene til å frata en inkompetent kaptein kommandoen.

Senere, under en kraftig tyfon, tar Maryk kommandoen fra Queeg etter at kapteinen har gitt flere ordre som setter hele skipet i fare.

Rettssaken
Caine kommer til havn, og Maryk stilles for krigsrett anklaget for mytteri. Rettsforhandlingene går ikke bra når den selvrettferdige Keefer nekter enhver deltagelse i mytteriet. Til slutt må forsvareren, løytnant Barney Greenwald, be kaptein Queeg om å vitne. Queeg avsløserer seg selv som den paranoide, ustabile personen han er, og Maryk blir frikjent.

Etterpå feirer gjengen seieren på et hotell, men alt er ikke fryd og gammen…

Om filmen
Rollen som kaptein Queeg var Humphrey Bogarts nest siste, store rolle, og den skaffet ham en Oscar-nominasjon. Filmen var også et comeback for regissøren Edward Dmytryk, tidligere medlem av det amerikanske kommunistpartiet.

Filmen bygger på romanen av samme navn fra 1951, som ga forfatteren Herman Wouk Pulitzer-prisen.

Amerikansk drama (1954)
Originaltittel: "The Caine Mutiny"
Med Humphrey Bogart (Queeg), Van Johnson (Maryk), Fred MacMurray (Keefer), Robert Francis (Willie Keith) og José Ferrer (Barney Greenwald)
Regi: Edward Dmytryk
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no