Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 30. juni 2004 kl 19.30 Perspektiv: "En sunn sjel i et sunt legeme"

Et apropos til årets olympiske leker

Gymnaster under avslutningsseremonien ved olympiske leker i Berlin i 1936 (Foto: Scanpix)
Gymnaster under avslutningsseremonien ved olympiske leker i Berlin i 1936 (Foto: Scanpix)
Vi er inne i et olympisk år, og Perspektiv har valgt å se nærmere på hvordan idrettens og sportens idealer har nedfelt seg i den norske folkesjelen til forskjellige tider. Ikke minst kommer den legendariske Helge Løvland, som tok gull i 10-kamp i olympiaden i Antwerpen i 1920, til orde i arkivopptak.

Perspektiv trekker tråder fra den gangen olympiaden var amatørmesterskap og slagordet "citius – altius – fortius" (hurtigere, høyere, sterkere) sto i fokus. Det hentes frem opptak fra stevnet i Athen i 1906 til minne om de første olympiske leker ti år tidligere, og går videre gjennom et par norske arenaer fra tidligere tider. Slagordet har etter hvert fått sin norske tolkning som tillempes tiden det utøves i.

Fysisk fostring
Idealet om fysisk fostring som en del av nordmenns kulturelle ballast er hele tiden til stede. Få land kan måle seg med Norge når det gjelder integrering av sport som en del av vår oppvekst, utdannelse, dannelse og livsstil.

Perspektiv vil i hovedsak – med et lett blikk og i utvalg – se på hvordan sport er tenkt og praktisert i befolkningen generelt gjennom rundt 100 år, men også med noen høydepunkter fra konkurranseidretten.

Egenprodusert program fra Perspektiv-redaksjonen, Faktaavdelingen
Programansvarlig: Marianne Zimmer
Prosjektleder: Sissel Helle-Birkelund
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83