Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 6. april 2002 kl 17.35 Brennpunkt: Brennpunkt: "Hvis han kommer, kommer han i mørket"

Kvinner og vold

Vi møter Lindbjørg Bagaht (t.v.) og Irene Nesset (t.h.) i Brennpunkt- dokumentaren
Vi møter Lindbjørg Bagaht (t.v.) og Irene Nesset (t.h.) i Brennpunkt- dokumentaren "Hvis han kommer, så kommer han i mørket". (Foto: NRK)
– Hvis han kommer, så kommer han i mørket, sier Lindbjørg Bagaht. Hun ble truet, slått med pistol og voldtatt av ekssamboeren. Hun kritiserer politiet for å ikke ta henne på alvor og for å ha gjort en dårlig etterforskning.

18. mai 2000 ble Lindbjørg Bagaht truet og slått med pistol og voldtatt av sin ekssamboer. Først ett år og åtte måneder senere ble det rettssak. I mellomtiden har Lindbjørg vært nødt til å kjempe en ensom og tøff kamp for at politiet skulle ta viktige etterforskningsskritt, og for at de skulle tro på henne.

- Jeg føler at jeg ikke er blitt tatt på alvor eller trodd, sier Lindbjørg Bagaht. Hun har kommet i konflikt med de fleste etterforskerne ved Grønland politikammer i Oslo. Dette bekreftes av kriminalsjefen.

– Det er ikke å legge skjul på at det var konflikt mellom etterforskerne og fornærmede. Jeg satte min roligste etterforsker på saken, men likevel ble det konflikt. Det har nok vært krevende fra begge sider her, sier kriminalsjef Roger Andresen.

Anmeldt 17 ganger
Politiet har fått massiv kritikk for ikke å ta familievoldsakene alvorlig nok de seneste årene. Heller ikke denne saken unngår kritikk. Lindbjørg Bagahts ekskjæreste slapp ut av varetekten knapt én måned etter overgrepene. Retten mente at det ikke var fare for gjentakelse. Men da hadde ikke politiet tatt oppfordringen fra Lindbjørg om å sjekke gamle dommer på mannen. Det viste seg i ettertid at han hadde en 12 år gammel dom for vold og trusler mot daværende kone, Irene Nesset.

Lindbjørg har anmeldt ekskjæresten sin 17 ganger – seks ganger for brudd på besøksforbudet mannen fikk etter voldtekten. Irene har ikke orket å anmelde alle bruddene på besøksforbudet samme mann har hatt overfor henne.

– Det er så stor påkjenning å gå til politiet. Alt for mange av dem er så arrogante, så det orker jeg ikke, sier Irene.

På flukt
Det antas at rundt 100.000 kvinner lever i forhold preget av vold og trusler, men det finnes ikke noen eksakt statistikk. Krisesentersekretariatet antar at det er minst 1000 kvinner som til en hver tid er på flukt fra sine ekspartnere. Mange har flyttet rundt fra sted til sted på egen hånd, mens andre har fått innvilget myndighetenes adressesperring.

NRK Brennpunkt
Regi: Cecilie Ellingsen, 23049482
Research: Ragnar Sagdahl, 23049828
Redaktør: Per Anders Johansen, Brennpunkt
Pressekontakt: Magne Hansen, 23 04 90 00
Kontakt ekstern info: Hilde Ljøen 23 04 72 36

Bilde
Vi møter Lindbjørg Bagaht (t.v.) og Irene Nesset (t.h.) i Brennpunkt- dokumentaren ”Hvis han kommer, så kommer han i mørket”. (Foto: NRK)