Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 5. november 2008 kl 22.30 Migrapolis: Ufrivillige naboer

Omstridt mottak

Migrapolis: Thomas Haugen foran huset sitt, som ligger kloss inntil Nordbybråten transittmottak. (Foto: Arne Raanaas, NRK)
Migrapolis: Thomas Haugen foran huset sitt, som ligger kloss inntil Nordbybråten transittmottak. (Foto: Arne Raanaas, NRK)
På Nordbybråten transittmottak i Østfold står et enkelt gjerde mellom 240 asylsøkere og 20 naboer i nærmiljøet. Begge sider føler seg fanget, men bare den ene delen lever bak gitter.

Thomas Haugen bor nærmest vegg i vegg med Nordbybråten transittmottak i Våler. I sommer fikk mottaket stor medieoppmerksomhet da en gjeng tsjetsjenere gikk til angrep på beboerne og 23 personer ble skadet. Om to år går leiekontrakten med forsvaret ut, og slett ikke alle ønsker at naboskapet skal fortsette.

- Nok er nok, mener Thomas og får støtte av en annen nabo, Gunnar Skallerud. De har begge engasjert seg i hvordan Nordbybråten drives. De har jobbet for vaktrunder i nabolaget, overvåkingskameraer og aktivitetstilbud for beboerne. Tilliten til dem som driver mottaket er tynnslitt.

Patruljering i nærmiljøet
- Naboene krever at vi sjekker eiendommene deres, sier Owais Mirza og hopper ut av bilen. En sensor registrerer at mottaket har vært der og gjort jobben sin. Det har vært tilfeller der beboere på mottaket har brukt basseng i private hager. Vaktrundene skal hindre at slikt skjer igjen.

Owais er miljøarbeider på Nordbybråten, og han trives i jobben. Han er født i Norge av pakistanske foreldre og drar nytte av å kunne urdu. Noen arabiske gloser har han også lært seg.

Men han innrømmer at det sikkert ikke er lett å være beboer. Det er langt til butikken, og det er få aktiviteter for enslige menn. På tv-rommet står det en liten tv i et stort rom.

- Vi hadde en stor skjerm, men den ble smadret av en beboer som ikke likte filmen som ble vist, forteller Owais. På trimrommet er polstringen på apparatene revet opp.

Lange dager
- Vi venter. Vasker klær, vasker rommet vårt og venter, sier Milicia Jovkovic. Hun bor på mottaket sammen med mannen Peda og deres lille sønn.

Milicia forteller at hun var lei seg da de kom fra Kosovo til Nordbybråten. Hun følte seg som en fange bak gjerdene. Men hun er glad hun ikke er enslig kvinne. Mottaket har 60 prosent menn.

I kantina står to vakter og passer køen og at ingen stjeler bestikk. I bakgården slår en gjeng tiden i hjel med en volleyballkamp.

- Det er lærerikt å jobbe her, sier Owais. Det gir meg større kulturforståelse, og det er moro å jobbe så tett på mennesker.

Thomas og Gunnar synes ikke det er fullt så moro. De har møter med ledelsen ved mottaket og er oppgitt over at ting tar så lang tid å få på plass. De som driver stedet har ikke nok aktiviteter å tilby beboerne.

- Før var det annerledes, sier Thomas. - Da bodde asylsøkerne her lenger, og jeg hadde flere kamerater på mottaket da jeg gikk på skolen. Etter at Nordbybråten ble transittmottak, er beboerne bare innom før de sendes videre til andre mottak eller ut av landet.

Ikke alle snakker like lett offentlig om utfordringene rundt det ufrivillige naboskapet.

- Folk er redde for å bli stemplet som rasister, sier Thomas.

Egenprodusert flerkulturelt magasin (2008)
Produksjon: NRK Østlandssendingen
Prosjektleder: Veslemøy Hvidsteen, tlf: 95 22 51 63
Kontaktperson i Programinformasjon: Helene Amlie, 23 04 77 51 – 95 10 02 99
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900, info@nrk.no


LENKER
  • Migrapolis