Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 21. september 2009 kl 23.05 Mao - frå vekst til fall

Mao i et annet lys

Mao Zedong var en av 1900-tallets ruvende skikkelser, et ikon. (Foto: Poorhouse International)
Mao Zedong var en av 1900-tallets ruvende skikkelser, et ikon. (Foto: Poorhouse International)
Det var dem som nærmest hyllet ham som en gud. For millioner av kinesere var han allmektig. Mao Zedong var en av 1900-tallets ruvende skikkelser, et ikon. Som det første har et fransk-britisk filmteam har gjort opptak med en rekke politiske nøkkelfigurer som arbeidet sammen med Mao og med folk som tjenestegjorde i hans hus – offiserer, leger og betjenter. Hans barnebarn Kong Dongmei deltar også i dokumentarserien.

Mao kunne være hensynsløs, og de fleste av dem som deltar i dokumentaren, har aldri snakket åpent om sine opplevelser tidligere. For eksempel forteller barnebarnet Kong Dongmei om sin bestefar. Også et lite antall deltakere fra Den lange marsjen (1934 – 35) som ble startsskuddet for Maos maktovertakelse, lever fortsatt og forteller om sine erfaringer.

Unikt arkiv-materiale
For første gang har også kinesiske myndigheter åpnet sine arkiver for et vestlig tv-selskap. Serien bygger på den tidligere BBC-korrespondenten Philip Shorts bok "Mao – et liv". Den byr på materiale fra kinesiske film- og videoarkiver som har vært hemmeligstemplet til nå.

Her er unike bilder fra geriljakrigen i Kina på 20- og 30-tallet, fra krigen mot Japan, fra borgerkrigen med Chiang Kai-shek, fra opprettelsen av Folkerepublikken Kina og fra en rekke sentrale hendelser fram til Maos død i 1976.

Det unike filmmaterialet inneholder bl.a. utdrag av kinesisk politis forhør av flere av Kinas ledere i tiden før kulturrevolusjonen (1966).

Mao er ikke død
Fokus er særlig innstilt på den personkult og mytedannelse som ga legimitet til den styrende elite i Kina. Og dokumentarserien viser hvordan dette er noe som fortsatt preger det kinesiske samfunn og det styrende sjikt i landet.

Serien følger Mao fra starten av 1900-tallet til hans død i 1976. Første del tar for seg hans deltakelse i revolusjonen i 1911 og det politiske skifte som fant sted.

Andre episode dekker perioden mellom 1945 og 1959, da koreakrigen ble Maos og kommunistenes springbrett til makten.

Tredje del tar for seg årene mellom 1960 til 1969 da en omfattende hungersnød fulgte en stadig mer brutal kulturrevolusjon som veltet utover Kina.

Siste del dekker epoken 1970 – 2006, og starter med Nixons besøk i Beijing. Han rekker fram hånden til Mao og dette representerer et vannskille som leder fram til dagens Kina på full fart inn i en kapitalistisk økonomi og levesett.

Programmet er sendt tidligere.

Fransk-britisk dokumentarserie i fire deler (2006)
Originaltittel: Mao, A Chinese Tale
Produsert av: Poorhouse International
Kontaktperson: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no