Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 26. mai 2002 kl 22.30 Familiehistorier: Læreren i Böhmen

Den vanskelige kapitalismen

Jelens datter, Kveta (Gabriela Wilhelmova) møter kapitalismen på sin egen måte (Foto: Tsjekkisk tv)
Jelens datter, Kveta (Gabriela Wilhelmova) møter kapitalismen på sin egen måte (Foto: Tsjekkisk tv)
Når man er en liten lærer i et kommunistisk samfunn, er man fattig men respektert som et medlem av den intellektuelle elite. Men er man en liten lærer i dagens tsjekkiske samfunn er man nødt til å tilbe pengeguden…

Eduard Jelen er en ansett lærer på en statlig skole. Yrket betyr alt for ham. En dag blir historieundervisningstimen avbrutt av en telefon hjemmefra – noe Jelen finner helt uhørt. Han skynder seg hjem, bare for å finne ut at grunnen til telefonen på skolen er at husets velfylte kjøleskapet er gått i stykker. Denne tilsynelatende banale hendelsen har brakt hans kone til fortvilelse og et trassig opprør hos hans 17-årige datter. Familien er i krise, og Jelen skjønner etter hvert at det ikke nytter å være respektert blant intelligentsiaen når han ikke en gang har penger nok til å kjøpe et nytt kjøleskap.

Jelen kaster seg inn i kampen om penger. Han skaffer seg ekstrajobber, og installerer blant annet kaffeautomater. Eduard Jelen må til slutt erkjenne at overgangen til kapitalismen ikke er helt enkel.

Om ”Familiehistorier”
Tanken bak prosjektet er at en hendelse et sted i Europa får alle medlemmene i en familie til å tenke igjennom meningen med livet. Ideen kom fra den franske produsenten Jaques Dercours.

I tillegg til Norge har Frankrike, Tyskland, Wales, Catalonia (Spania) og Tsjekkia laget sine bidrag. Noen felles retningslinjer var at hovedpersonen skulle være 17 år, det skulle handle om tre generasjoner, det skulle være en samtidshandling og gjerne typisk for området serien ble filmet i.

Tsjekkisk dramaserie
Regi: Karel Smycczek
I rollene: Bohumil Klepl, Veronika Zilkova, Petr Narozny og Gabriela Wilhelmova
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilder
1. Jelens datter, Kveta (Gabriela Wilhelmova) møter kapitalismen på sin egen måte (Foto: Tsjekkisk tv)
2. Bestemor Jelen trøster seg med hunden…
(Foto: Tsjekkisk tv)
3. Læreren Eduard Jelen (Bohumil Klepl) har problemer med overgangen til kapitalismen (Foto: Tsjekkisk tv)