Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 4. januar 2010 kl 21.30 Orkestergraven

Nye krimgåter for Cato Isaksen

Siv Ellen Blad (Linn Stokke) får låne Pavel Pletanek (Örjan Ramberg) sin svært kostbare fiolin til en konsert i Operahuset. Samme kveld blir hun drept. (Foto: Nordisk Film)
Siv Ellen Blad (Linn Stokke) får låne Pavel Pletanek (Örjan Ramberg) sin svært kostbare fiolin til en konsert i Operahuset. Samme kveld blir hun drept. (Foto: Nordisk Film)
Siv Ellen Blad opplever sitt største øyeblikk som fiolinist i Operaorkesteret, for så å få skåret over strupen bare noen timer etterpå. Hvem i all verden ønsket å ta livet av denne musikkelskende, livsbejaende kvinnen? Når politietterforsker Cato Isaksen begynner å skrape under fasaden, finner han fort ut at det kan være ganske mange.

Etter sitt livs beste forestilling i operaen blir førstefiolinisten Siv Ellen Blad brutalt myrdet. Tidlig i etterforskningen viser det seg at hun også ble utsatt for et ran på postkontoret der hun jobbet. Finnes det en sammenheng?

Dette er opptakten til seks, nyinnspilte avsnitt basert på Unni Lindells bestselgere om den dyktige politietterforskeren Cato Isaksen. I 2005 viste NRK "Slangebæreren" og "Drømmefangeren", og i 2008 "Sørgekåpen" og "Nattsøsteren". Nå er det "Orkestergraven" og "Honningfellen" som står for tur. Hver serie er på tre episoder, og Reidar Sørensen spiller fortsatt hovedrollen som Cato Isaksen.

Om serien
Unni Lindell er en av Norges mestselgende forfattere, og allerede i 1996 kom den første boken i serien om kriminaletterforsker Isaksen. "Slangebæreren" høstet svært gode kritikker og ga Lindell en selvsagt plass blant krimforfatternes mesterlaug. Den femte romanen i rekken, "Orkestergraven", ble utgitt i 2005, og høsten 2007 kom "Honningfellen".

Regissøren av "Honningfellen", Alexander Eik, er kjent som en av Norges mest produktive, unge regissører. Han begynte å lage film i 1997, mens han fremdeles utdannet seg som billedkunstner på Kunst- og håndverksskolen i Oslo. Siden den gang har han regissert et hundretalls reklamefilmer og musikkvideoer for artister som Turboneger, Klovner i kamp, Morten Abel etc.

Eiks kortfilm "Første Akt" vant Amandapris for beste kortfilm i 2001. Hans spillefilmdebut, "Kvinnen i mitt liv" (2003) var noe så sjeldent som en norsk fullblods komedie, og ble en stor publikumssuksess på kino.

Første episode
En natt i begynnelsen av januar blir Siv Ellen Blad funnet knivstukket på Vinderen i Oslo. Den 42 år gamle kvinnen spilte bratsj i Operaorkesteret og bodde sammen med tenåringsdatteren Maiken. Maiken mener at faren hennes har fått det slik han ville, for nå kan han flytte tilbake til den flotte villaen. Eksmannen Axel Blad har et klart motiv. Har han godt nok alibi? Og hva med kollegene i operaen? Det blir tydelig at den talentfulle og ambisiøse kvinnen var både elsket og hatet.

Konsertmester Pavel Pletanek innrømmer at han var Siv Ellens elsker, og at han lånte bort sin svært kostbare fiolin til henne den kvelden hun ble drept. Instrumentet var verdt millioner, og forsvant fra åstedet. Cato Isaksen finner raskt ut at det er flere menn som har motiv for å drepe Blad: eksmannen Axel Blad og stesønnen hans, musikeren Pavel Pletanek eller leieboerens husvenn. Men hvem drepte henne og hvorfor?

Hvem er hvem?
Cato Isaksen - spilles av Reidar Sørensen:
Cato Isaksen er kriminaletterforsker i Oslo og er i ferd med å gifte seg for andre gang med sin kone Bente Isaksen. Sammen har de to sønner, Gard og Vetle. Cato har også sønnen Georg med sin tidligere elskerinne Sigrid. Cato sliter stadig med dårlig samvittighet overfor familien, men like ofte er det de som kommer til kort når jobben krever sitt.

Bente Isaksen, Catos kone - spilles av Marit A. Andreassen<.
Bente er Catos faste holdepunkt i livet og limet som holder den skakkjørte familien Isaksen samlet. Hun gjør sitt beste for å ta vare på alle, men skulle kanskje ønske å bli ivaretatt litt mer selv også.

Randi Johansen, Isaksens kollega - spilles av Jannike Kruse Jåtog:
Randi er Cato Isaksens høyre hånd og kvinnelige motstykke. Hun er en dyktig politikonstabel og har en egen evne til å se de menneskelige sidene av en sak.

Roger Høibakk, Isaksens kollega - spilles av Kyrre Haugen Sydness:
Isaksens yngre kollega med sans for en treffende kommentar og med et ukomplisert syn på livet.

Asle Tengs, Isaksens kollega - spilles av Trond Brænne:
Asle er veteranen i etterforskerteamet og den mest sindige av dem alle.

Siv Ellen Blad – spilles av Linn Stokke:
Siv Ellen er en musikkelskende og livsbejaende fiolinist i Operaorkesteret, som bor sammen med sin tenåringsdatter i en rikmannsvilla. Men under den plettfrie overflaten skjuler det seg en iskald, manipulerende kvinne. Mange har derfor åpenbare motiver for å ta livet av henne.

Axel Blad – spilles av Håkon Ramstad:
Axel er Siv Ellens bitre eksmann. Han har giftet seg på nytt med Beth, men ønsker å få tilbake barndomshjemmet hvor Siv Ellen og datteren Maiken bor.

Maiken Blad – spilles av Rikke Middelhuis Eriksen:
Maiken er datteren til Siv Ellen, og et plaget skilsmissebarn. Hun blir tvunget til å øve på fiolinen flere timer daglig av sin egen mor, mens hun egentlig drømmer om å bli popstjerne.

Pavel Pletanek – spilles av Örjan Ramberg:
Pavel Pletanek er den store konsertmesteren og kvinnebedåreren i Operaorkesteret. Han eier en kostbar fiolin, som han låner bort til elskerinnen Siv Ellen samme kveld som hun blir drept.

Norsk dramaserie etter Unni Lindells roman
Produsert for NRK av Nordisk Film (2008)
Manus: Jonas Cornell og Lars Bill Lundholm
Regi: Alexander Eik
Produsent: Jeanette Sundby
Med: Reidar Sørensen (Cato Isaksen), Marit A. Andreassen (Bente Isaksen), Sondre Vegheim (Vetle Isaksen), Åsmund Kjølen (Georg), Kyrre Haugen Sydness (Roger Høibakk), Jannike Kruse Jåtog (Randi Johansen), Trond Brænne (Asle Tengs), Linn Stokke (Siv Ellen Blad), Örjan Ramberg (Pavel Pletanek), Håkon Ramstad (Axel Blad), Rikke Middelhuis Eriksen (Maiken Blad), Marte Germanie Christensen (Jeanette Myren), Glenn Martinus Olsen(Remy Steen), Sondre K. Larsen (Preben Ulriksen), Vanessa Borgli (Eva Gerner), Marika Enstad (Ingeborg Myklebust).
Pressekontakt: Silje Marie Lien, 23 04 41 01/975 25 287
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900