Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 10. mai 2004 kl 19.55 Institusjonen

Tilpasning til ny tilværelse

Anna synes ikke noe om å være igjen på det gamle sykehjemmet. (Foto: Indiefilm)
Anna synes ikke noe om å være igjen på det gamle sykehjemmet. (Foto: Indiefilm)
Etter at flyttingen nå endelig er gjennomført, blir utfordringen å tilpasse seg de nye forholdene. Anna er igjen på det gamle sykehjemmet der hun føler seg veldig alene. I bofellesskapet er bandet Ull spente før sin første konsert, mens Morten drar på videoinnspilling.

Gjennom flere episoder har vi fulgt den omfattende flytteprosessen på Gjestad. Det har vært anstrengende for både ansatte og brukere, og for noen er uvissheten og mangelen på veiledning, beskjeder og utstyr blitt for mye: Den danske vikaren Ole, som i en overgangsperiode var tiltenkt en lederrolle på sykehjemmet, pakker sakene og reiser hjem. Han hevder han ikke lenger kan ta ansvar for forholdene. Eva må steppe inn.

Anna føler seg forlatt
Lungesyke Anna er en av de få som fortsatt er igjen på sykehjemmet. Flesteparten av de andre brukerne, inkludert romkameraten Oline, er flyttet til den nye avdelingen. Anna er såpass skral at hun ikke orker å gjøre stort, og hun synes det er ensomt å ligge i sengen stort sett hele dagen. Heldigvis kommer sønnene Tom og Malvin og svigerdatteren på besøk.

Olle til undersøkelse
Etter at Olle måtte erstatte hovedpulsåren har han vært delvis lam i begge beina. Nå er det mulig han må gjennom en ny operasjon, for det er tegn til at blodårene hans på ny står i fare for å sprekke. En omfattende undersøkelse på Rikshospitalet bestemmer om det blir nødvendig med et nytt inngrep. Olle vil helst unngå en nok en operasjon.

Ull og Diaz
Ull skal spille på juletrefesten i bofellesskapet. De har øvd i lang tid, og både vokalist Knut Eirik og trommis Tom André er spente før de skal på scenen. Sitter de nye sangene som de skal? Hva synes publikum om deres versjon av Åge Aleksandersens "Lys og varme"?

Morten er ikke så opptatt av å være med på juletrefesten. Han reiser i stedet til Jessheim, der rapperen Diaz skal spille inn ny musikkvideo.

Om serien
Det eksisterer ingen korrekt fremstilling av hvordan en institusjon er, for historiene og skjebnene er like forskjellige som menneskene som skjuler seg bak dem. Denne programserien forsøker likevel å gi et representativt inntrykk av hvordan dagliglivet i en liten bit av Helse-Norge arter seg. Vi møter pleiere, pasienter på medisinsk rehabilitering, eldre beboere på sykehjem og mennesker som får oppfølging i spesialtilpassede boenheter.

Innkjøpt dokumentarserie. Produsert av Indie Film i samarbeid med Dinamo Story.
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup , 23 04 98 41 (92 01 55 79)