Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 20. juni 1999 kl 20.15 Sommerkonsert i Holmenkollen

Sommerkonsert i Holmenkollen


NRK1 søndag 20. juni kl 20.15
Sommerkonsert i Holmenkollen

\"Peer Gynt Fantasi\" under trærne

Oslo Filharmoniske Orkester og dirigent Marc Soustrot ønsker igjen velkommen til årets musikalske folkefest med Arve Tellefsen som solist. Komponisten Gisle Kverndokk har skrevet et rykende ferskt verk for anledningen, \"Peer Gynt Fantasi\" for fiolin og orkester.
Dessuten blir det ballett på en flåte i Besserudtjernet av koreografen Jo Strømgren, og Arne Fagerholt har koreografert en stemningsfull \"pas de deux\" i Nidarosdomen.
Sommerkonserten har reise som tema, og for Oslo Filharmoniske Orkester vil Holmenkollen være siste stopp på en Norgesturné som har foregått i landets nordligste fylker. Den franske dirigenten Marc Soustrot og Arve Tellefsen har selvsagt vært med på turen.

Arve Tellefsen som Peer Gynt
Arve Tellefsen fremstår som en spillende Peer Gynt i urfremføringen av \"Peer Gynt Fantasi\" for fiolin og orkester av den unge norske komponisten Gisle Kverndokk.
Komposisjonen, som er bestilt av Hydro, er basert på Griegs musikk og skrevet for Arve Tellefsen og Oslo Filharmoniske Orkester.
Oslo Filharmoniske Orkester er Norges største symfoniorkester, med en besetning på 108 musikere. Orkestret nyter stor internasjonal anerkjennelse, og er i dag etterspurt over hele verden. Kunstnerisk leder er Mariss Jansons.
Dirigenten Marc Soustrot, som i år skal lede orkestret for tredje gang, er sjefsdirigent for Bonn Symfoniorkester og kunstnerisk leder for byens opera.

Ballett
Danseren og koreografen Jo Strømgren er ansvarlig for balletten til uroppførelsen av \"Peer Gynt Fantasi\" for fiolin og orkester.
Strømgren har nå stiftet sitt eget dansekompani, \"Jo Strømgren kompani\". Han debuterte som koreograf med \"Rechts Links\" i 1994. I 1998 fikk han kritikerprisen for balletten \"A Dance Tribute to the Art of Football\".
Koreografen for Nidarosballetten, Arne Fagerholt, har sin utdannelse fra danselinjen ved Statens Balletthøyskole. Han tok sølv i Eurovisjonens Ballettkonkurranse i Italia i 1985.
Fagerholt underviser i klassisk ballett, og har erfaring som skuespiller fra Den Nasjonale Scene i Bergen og Riksteatret.

Sendes i en rekke land
Sommerkonserten ble første gang arrangert i 1983, og holder høyt internasjonal nivå med fjernsynsoverføringer til en rekke land.
- Jeg gleder meg like mye hvert år til denne konsertopplevelsen, sier Stein-Roger Bull. Han regnes med rette som \"Sommerkonsertens far\".

Program
Dmitrij Sjostakovitsj: Festivalouverture
Ole Bull: Andante Doloroso og Rondo Giocoso, solist: Arve Tellefsen
Leoz Janacek: Sinfonietta
Bedrick Smetana: Moldau
Edvard Grieg/Gisle Kverndokk: \"Peer Gynt Fantasi\" for fiolin og orkester. Uroppførelse. Solist: Arve Tellefsen
Modest Mussorgskij/Maurice Ravel: Bilder fra en utstilling
Johan Halvorsen: Bojarenes inntogsmarsj

NRK1 søndag kl 20.15

Bilde (via Scanpix/Internett)
Sommerkonserten i Holmenkollen arrangeres for 16. gang i år. (Scan-foto: Jan Greve)

Arve Tellefsen er solist i årets sommerkonsert. (NRK-foto: Barbara Halden)

Til redaksjonen
Nytt foto blir tatt 2. juni.

Egenprodusert konsertprogram i samarbeid med Hydro og Skiforeningen
Ved Stein-Roger Bull og Rolf Clemens
Kommentator Arild Erikstad
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83